изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 09:05 EEST
ЗАПАЗВА СЕ БРОЯТ НА ПАРАЛЕЛКИТЕ В ТЕРВЕЛСКИТЕ УЧИЛИЩА    
Образование82 - колкото и през миналата година, ще е броят на паралелките през новата учебна година в училищата на територията на община Тервел.


Това стана ясно по време на кръгла маса в кметството, на която бе представена информация за готовността за започване на учебната 2009/ 2010 година на учебните заведения. Посочено бе, че това е втората учебна година след оптимизацията на училищната мрежа в Тервелско - през 2008 година бяха закрити три основни и едно начално училище. Отчетено бе, че паралелките са драстично намалели - от 94 на 82, след закриването на четирите училища, но след като това вече е направено сега броят им се запазва. Стана ясно, че населението в общината застарява и това се отразява на ежегодното намаляване на броя на децата. Данните сочат, че през 2007 година в общинските училища са влезли 1 770 ученици, през 2008 година - 1 621, а на 15 септември училищният праг ще прекрачат 1 584 деца. Намаляват и първолаците - през 2007 година са били 209, през 2008 година - 199, а сега са 193.
Запазените училища по селата трудно се справят с тенденцията да работят с маломерни паралелки, бе отчетено на кръглата маса. Преди оптимизирането на училищната мрежа - през 2007 година, е имало 27 маломерни паралелки, тази година те ще бъдат 23. В някои учебни заведения тази година за първи път ще съществуват класове с по 10 ученици - колкото е и минимално изискумеят брой. По отношение на слетите паралелки тенденцията също не е особено благоприятна, стана ясно на кръглата маса. През тази учебна година ще има само една слята паралелка - от ученици в първи и четвърти клас в НУ "Христо Ботев" в село Каблешково.
През предстоящия отоплителен сезон на отопление с газ от локална газоразпределителна мрежа ще преминат СОУ "Йордан Йовков" в Тервел, две детски градини и детската ясла. НДТ


 


Сходни връзки

ЗАПАЗВА СЕ БРОЯТ НА ПАРАЛЕЛКИТЕ В ТЕРВЕЛСКИТЕ УЧИЛИЩА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди