изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:21 EEST
Майкъл Шийлдс напусна затвора в Чешир, Великобритания    
По светаЧешир. Английският футболен фен Майкъл Шийлдс, осъден на 15 години за опит за убийство на български гражданин, напусна затвора „Уорингтън” в Чешир днес, след като бе помилван от британския правосъден министър Джак Стро, предаде Би Би Си. Като основание за освобождаването на Шийлдс, Стро изтъкна „нови доказателства, които не са били взети под внимание от съда в България”.


22-годишният запалянко напусна затвора в Чешир, усмихвайки се на събралите се на входа журналисти, вдигайки палци. Майкъл Шийдс бе посрещнат от родителите си, Мари и Майкъл.  Агенция "Фокус"

Майкъл Шийлдс бе освободен на базата „нови доказателства” (ОБЗОР)
09 септември 2009 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Английският футболен фен Майкъл Шийлдс, осъден на 15 години за опит за убийство на български гражданин, напусна затвора „Уорингтън” в Чешир днес, след като бе помилван от британския правосъден министър Джак Стро. Като основание за освобождаването на Шийлдс, Стро изтъкна „нови доказателства, които не са били взети под внимание от съда в България”.
22-годишният запалянко напусна затвора в Чешир, усмихвайки се на събралите се на входа журналисти, вдигайки палци. Майкъл Шийдс бе посрещнат от родителите си, Мари и Майкъл. Десетки негови поддръжници пък се събраха в дома му, за да отпразнуват новината заедно с неговите родители.
В продължение на четири години и половина семейството на Шийлдс се бореше за неговата свобода. През юли министър Стро обяви, че е убеден, че фенът на Ливърпул е „морално и технически” невинен за опита за убийство на барман в България през 2005 година.
В пълния текст на изявлението на Джак Стро, с което той помилва Майкъл Шийлдс, публикуван от министерството на правосъдието, се посочва, че „нови доказателства, които българският съд не е взел под внимание, потвърждават невинността на Майкъл Шийлдс, на морално и техническо ниво”. В документа се уточнява, че не се поставя под въпрос компетентността на българския съд, нито обективността на издадената срещу запалянкото на „Ливърпул”.
Стро уточнява, че е преразгледал присъдата на Шийлдс след няколко срещи с неговите родители и поддръжници, които са му представили нови доказателства по случая, които не са били известни досега.
Майкъл Шийлдс пристига в България заедно с група футболни запалянковци на 23 май 2005 г. Те отсядат в хотел е курорта Златни пясъци. Цел на пътуването им е финалният футболен мач между отборите на “Милан” и “Ливърпул” от Шампионската лига, който се състои в Истанбул.
След финала в Истанбул, на 26 май 2005 г., английските запалянковци на “Ливърпул” се връщат в България. По повод победата на “Ливърпул” те празнуват в продължение на дни в българския черноморски курорт. На 30 май 2005 г. в пет часа сутринта, около десет запалянковци вдигат скандал в заведение за бързо хранене "Биг Бен", Златни пясъци. Те нанасят побой на бармана Мартин Георгиев пред заведението като накрая дори го удрят с камък в главата. Някои от британските граждани, участвали или присъствали на мястото на побоя, са арестувани. Сред тях са Майкъл Шийлдс, Брадли Томпсън, Антъни Уилсън. Срещу тях впоследствие е повдигнато съдебно обвинение за за опит за непредумишлено убийство на.
Сред задържаните е и Греъм Санки. Той е освободен няколко дни след задържането му. На 23 юли Греъм Санки признава, че не Майкъл Шийлдс, който е основният обвиняем по делото за непредумишленото убийство, а той - Греъм Санки, е нанесъл побоя. Санки заявява, че е готов да понесе отговорността от деянието си. Председателят на Варненския окръжен съд отказва да приобщи самопризнанията към доказателствения материал по делото. Защитата на Шийлдс прави опити да докаже, че другия задържан Брадли Томпсън е извършител на опита за убийство. Тези доводи обаче не са приети в съда.
На 26 юли 2005 г. Варненския окръжен съд издава наказателна присъда задържане под стража при първоначален строг режим за период от 15 години. Освен това на Шийлдс е постановено и изплащане на обезщетение на пострадалия барман в размер на 200 хил. лв., глоба от 900 лв. и разноски по делото от 1000 лв. Постановено е Шийлдс да внесе и 8000 лв. държавни такси върху иска.

Българските евродепутати призовават Европейския парламент срещу петицията на Майкъл Шийлдс

Варненският апелативен съд потвърди мярката "задържане под стража" на Майкъл Шийлдс

Барманът Мартин Георгиев: Виновникът е в затвора

ЦСКА срещу Ливърпул. Лошо за отбора и феновете

Островът настръхна срещу присъдата за побоя над Мартин

Двама английски туристи са в ареста с определение на Окръжен съд - Варна

 


Сходни връзки

Майкъл Шийлдс напусна затвора в Чешир, Великобритания | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди