изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 23:04 EEST
Кабинетът одобри 57 неотложни мерки    
Новини
Министърът на правосъдието Маргарита Попова съобщи на пресконференция след заседанието на кабинета, че правителството е одобрило всички 57 мерки, които трябва да се изпълнят до края на тази година, в отговор на критиките на ЕК в доклада й от юли 2009 г.


Приетият днес график за изпълнение на неотложните мерки, който ще бъде представен в Брюксел, е отговор на правителството за това, че ние много добре знаем проблемите и че се постарахме и постигнахме запазване на ускорението на реформите, че не подценяваме нито една критика от доклада на ЕК, както в политическата, така и в техническата част, каза министърът, цитирана от БТА. По думите й правителството е показало, че когато има ясна политическа воля, заявена откровено и категорично, е възможно работата да се свърши.
Министърът добави, че приетият днес от правителството график ще важи да края на тази година. Тя посочи, че изпълнението на графика вече е в ход. Попова допълни, че в началото на декември се очаква партньорска мисия, за да бъде обсъдено изпълненото от кабинета и ангажиментите до края на януари.
Мерките включват изпълнение на критериите за приемане на страната в Шенгенското пространство, промени в закона за конфликт на интереси и нормативните актове, засягащи борбата с корупцията по високите етажи на властта. Обмисля се и разширяване на Закона за отнемане на имуществото от престъпна дейност, като в него се въведе и отнемане на имущество, закупено с недекларирани доходи, предаде по-рано днес БНР.
Председателят на комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност проф. Стоян Кушлев каза по "Хоризонт",  че най-късно до понеделник експертната група от комисията ще представи предложения, които целят подобряване на ефективността на работа.
"Това, което ще предложат нашите експерти, и с което съм запознат, е разширяване на правната рамка, в която досега има много сериозни ограничения. Т.е. това е в изпълнение указанията на Европейския съюз. Там е казано, че настоящата правна рамка и съдебна практика са доста ограничени в закона и не отговарят на криминалната действителност в България. Това е много решителна крачка и затова трябва да бъде поздравено правителството и министър Попова, да се отиде към решаване на този проблем за необяснимото богатство. Това е една забележка към България, която съществува в поредица от европейски доклади. Ако се стигне до решаване на този проблем, това ще представи България много добре пред ЕК", коментира проф. Кушлев. dir.bg
 


Сходни връзки

Кабинетът одобри 57 неотложни мерки | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.27 секунди