изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 14:19 EEST
Невиждано бедствие в Истанбул    
По света
Поройните валежи и придошлите води на реки заляха централни пътни артерии на Истанбул. Магистралата за България и пътя за летището са затворени. Десетки превозни средства са отнесени от водите, стотици хора чакат да бъдат спасени, предаде БНР. Пърованачално беше съобщено за 8 жертви, но по-късно стана ясно, че броят им вече е 20.


Най-критична е бедствената ситуация на централния двулентов път в кв. Икителли – европейската част на Истанбул, където водите достигнаха на места до 2 метра. Стотици автомобили, автобуси и камиони са завлечени от придошлите води. Хората в тях чакат да бъдат спасени, а някои се опитват да се измъкнат със собствени усилия.
В спасителните операции участват няколко военни хеликоптери и голям брой екипи на Гражданска защита, но и техните усилия са недостатъчни за евакуирането на всички пострадали. Блокиран е и пътят за летището, заради което много полети днес бяха отложени. Паркингът за ТИР-ове в Башакшехир буквално се превърна в езеро, след като беше погълнат от буйните придошли води на двете реки Аямама и Тавукчу, които са излезли от коритото си и са заляли ненадейно камионите и спящите в тях шофьори.
Спасителите изкарават безжизнените тела на удавени, има сериозни опасения, че броят на жертвите ще се увеличава. Много жилища, работни места, фабрики и една болница също са залети от водите. Невижданото от 100 години насам природно бедствие в Истанбул и околностите парализира живота в 16-милионния мегаполис, чиито улици приличат на реки. Метеоролозите и местните власти предупреждават, че валежите ще продължат и утре, което може да влоши положението. Магистралата за България също е затворена, поради мерки за сигурност. Нямаме информация засега дали там има закъсали български тирове и коли.
Подобна е картината и в Одринска Тракия. Продължава бедствената ситуация и в приморските градове Селимпаша и Силиври, на 70-80 км. западно от Истанбул, където вчера се удавиха трима души.
Междувременно Министерство на външните работи на България препоръча на българските граждани да се въздържат от пътуване в Северна Турция – Одрин и Истанбул и околностите, включително и тази събота и неделя. Пред "Фокус" говорителят на МВнР Драговест Горанов съобщи, че положението в Турция с наводненията остава много сериозно. Продължава да вали като количеството валеж е многократно по-високо от обичайното. Няма пострадали български граждани до момента. Дир.бг
 


Сходни връзки

Невиждано бедствие в Истанбул | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди