изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:42 EEST
Корабът ”Илинден” потъва за втори път    
Новини
Корабът „Илинден”, който в събота потъна в Охридското езеро и отне живота на 15 български туристи, потъва за втори път, пише днес вестник ”Нова Македония”. По време на войната плавателният съд е бил потопен през 1941 г. при манастира Свети Наум, при нападението на обединените германско-италиански фашистки сили, уточнява изданието, цитирано от "Фокус".


Корабът е плавал под името "Крал Петър" и е бил в състава на военния флот на Кралство Югославия. Продупчен от автоматите на окупационните сили, плавателният съд за миг бил потопен в дълбочините на Охридското езеро. Това твърди Петър Трайковски, стар жител на Скопие, известен като майстор Пецо.
Втората световна война заварила майстор Пецо в Охрид. Той си спомня, че след дните на окупацията, когато била установена властта на "новите освободители", като дете се гмуркал в езерото в близост до Свети Наум и под водата гледал потъналия кораб.
„Това, което видях на неговия корпус, бяха многото дупки от куршуми. По-късно се говореше, а мисля, че беше потвърдено, че корабът не е потънал от неприятелски огън, а моряците сами го потопили, отваряйки вентилите, за да не попадне в ръцете на окупаторите”, разказва Петър Трайковски.
Според него малко след потъването корабът бил изваден, а след края на войната бил реставриран и пуснат в движение под името „Илинден”.
Според някои български историци корабът е бил изваден от водата от българската армия и след ремонт е бил пуснат в движение под името "Стражар". Ролята на кораба била да лови членове на съпротивата, които пренасяли храна от Албания в Македония и обратно, пише "Нова Македония".
Междувременно стана ясно, че "Илинден" няма да бъде ваден от водите на Охридското езеро поне още 3-4 дни. Причина за забавянето е лошото време и желанието на българските и македонските разследващи при ваденето на корабчето да не се нанесат повреди по корпуса, които да затруднят работата на следователите, съобщи пред Дарик радио следователят от Национална следствена служба (НСлС) Георги Илиев, който работи по случая с потъналия плавателен съд.
"Метеорологичните условия не предразполагат влизане на водолазите, за да извършат онова заснемане, което иска фирмата, която ще го вади. Това е сложна операция и за нея се изисква солидна подготовка", коментира Илиев. Иначе, по думите му, корабът може да бъде изваден и за 10 минути. Той се намира на 6 метра дълбочина, на 27 метра от брега - може да бъде закачен за танк и да бъде извлечен. "Но ние и македонските власти не искаме това. Корабът трябва да бъде отлепен от дъното на езерото, да бъде повдигнат най-внимателно, без по него да се нанасят каквито и да е повреди. Целият процес ще бъде заснет с видеокамера и така много внимателно ще бъде извлечен до брега. Тази операция изисква солидна подготовка, време, ресурси и техника. Именно това са причините, поради които в най-близко време корабът не може да бъде изваден от дъното на езерото“, изтъкна следоводателят.
По думите му се работи по няколко версии за потъването на "Илинден", които обаче отказа да съобщи. "Води се паралелно разследване - и в България, и в Македония. Всичките показания и обяснения, които са дадени, представляват следствена тайна“, обясни Георги Илиев.
Междувременно македонската агенция Инпрес съобщи, че за понеделник е насрочено събиране на подписи за петиция, която ще бъде израз на подкрепа за младия капитан на кораба Сотир Филески, който бе арестуван за 30 дни и го грози съд и ефективна присъда.
У нас хиляди хора изпратиха днес в последния им път 15-те загинали българи в Охрид - вижте линка долу.

 


Сходни връзки

Корабът ”Илинден” потъва за втори път | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди