изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:38 EET
Турски печат: Ноев потоп в Истанбул и Източна Тракия    
По светаИстанбул. Бедственото положение в резултат на пороите, залели Истанбул и Източна Тракия в последните два дни, е водещата тема в турските вестници днес. Вестник „Хюриет” пише, че равносметката от обилните порои в Истанбул и Тракия е страшна. При двудневното природно бедствие загинаха общо 31 души – 21 в Истанбул и 10 в област Текирдаг. Девет души изчезнаха и продължават операциите по издирването им.


Минибус, превозващ 10 жени за работа, беше застигнат от пороя в район Халкалъ и при опит да излязат от минибуса 7 от тях са били погълнати от водата. Други 7 души се удавиха в тинята от водата в паркинг за ТИР-ове в същия район. Пороите в Текирдаг, Силиври и Чаталджа, които започнаха още предния ден, взеха 10 жертви. Реката Аямама, която е преливала и предишни години и е известно, че е рискова, не можа да понесе 90 литра дъжд, паднал за час. Преляха и реките Папаз, Тавукчу и Хамам в кварталите Багджълар и Бахчешехир. Пътят „Икителли Басън Експрес”, който води към летище „Ататюрк”, остана под водата и беше затворен през целия ден. Много коли бяха отвлечени от водата заедно с пътуващите в тях. За няколко минути нивото на водата надвиши 2 метра, а на места достигаше 5 метра. Хиляди коли попаднаха в пороите, тъй като те се изляха в ранните часове на деня. Трафикът в райони на Истанбул беше напълно парализиран.
Противопожарните екипи спасиха 50 граждани в Икителли, 670 в Силиври и 314 в Чаталджа, останали с колите си под водите на пътя „Басън експрес”.
В публикация, озаглавена „Истанбул е жертва на изкривено идеи за застрояване”, вестник „Сабах” пише, че в разискванията за падналите поройни дъждове експертите обръщат внимание на това, че градът има неправилно застрояване. Те посочват, че 70 % от целия Истанбул е застрашен от порои и наводнения при тази градоустройствена структура. Изданието отбелязва, че най-големи щети са причинили коритата на реките Аямама и други, минаващи през европейската част на Истанбул. По техните поречия са построени сгради, което не съответства на изискванията за строеж поради неустойчивост на терена и опасност от наводнения. Според представителката на Съюза на архитектите на истанбулска голяма община Мюджелля Япъджъ бедствието е резултат на погрешно застрояване, противоречащо на естествената природна характеристика на района.
След вчерашното бедствие в Истанбул, което отне живота на много хора, днес градът напомняше „град от фантастиката”, пише вестник „Заман”. Тази сутрин дъждът почти спря, след като през нощта все още леко валеше. В районите, засегнати от пороите и на главната пътна артерия към летище „Ататюрк” - „Басън експрес”, цареше безмълвие. Работници работят за отводняване и разчистване на пътя, който е затворен за коли. Реката Аямама, която преля вчера, днес беше спокойна, а граждани събираха вещи и стоки, отнесени от пороя от складове и магазини.
Пороят през последните два дни засегна цялото крайбрежие на Мраморно море, пише „Милиет„. Вестникът цитира министъра на благоустройството и жилищното настаняване Мустафа Демир, че това е най-обилният валеж за тази част през последните 80 години и трябва да бъдат взети мерки, защото специалисти по климата прогнозират подобни бедствия и в бъдеще. Агенция "Фокус"
 


Сходни връзки

Турски печат: Ноев потоп в Истанбул и Източна Тракия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди