изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:53 EEST
Футбол: След срещите от зона „Европа” (ОБЗОР)    
СпортФутбол: След срещите от зона „Европа” (ОБЗОР)

София. След срещите от група 1 на зона „Европа”:

Група 1:

Резултати:
Малта – Швеция 0:1
Албания – Дания 1:1
Унгария – Португалия 0:1

Отборът на Швеция постигна трудна, но много важна победа по пътя си за класиране на Световното първенство догодина в ЮАР. Шведите победиха като гост Малта с минималното 1:0. Единственото попадение падна чак в 81-та минута, когато Азопарди си отбеляза автогол. В класирането Швеция излезе на второ място в групата с 15 точки, на две от лидера Дания, но шведите са с мач повече. Трети в съставът на Унгария с 13.

Отборът на Албания доказа, че е непредвидим, що се отнася до домакинските си срещи, като се добра до точката, приемайки лидера в група 1 на квалификациите за Световното първенство – Дания. Срещата завърши при резултат 1:1, като Никлас Бендтнер откри в 41-ата минута, но само 6 след подновяването на играта на полувремето, Богдани направи 1:1. Това бе едва 7-ата точка в актива на домакините, докато Дания все още е на първа позиция в групата, като има с 3 повече от втория – Швеция.

Отборът на Португалия съхрани, макар и минималните си шансове, за класиране на Световното първенство по футбол, след като записа победа, в осмата си квалификация в група 1 за Мондиала, при гостуването си на Унгария, с минималното 1:0. Единственото попадение отбеляза Пепе, още в 11-ата минута на мача.
Така Португалия събра актив от 13 точки, в 8 мача, на 4-ата позиция във временното класиране в групата си. Първи е Дания с 18, втори Швеция с 15.

Класиране:
1. Дания (8 мача) - 18 точки
2. Швеция (8) – 15
3. Унгария (8) - 13
4. Португалия (8) - 13
5. Албания (9) - 7
6. Малта (9) - 1
 
София. След срещите от група 2 на зона „Европа”:

Група 2:

Резултати:
Израел – Люксембург 7:0
Молдова – Гърция 1:1
Латвия – Швейцария 2:2

Израел не срещна никаква съпротива от съперника си в група 2 за Световното първенство по футбол Люксембург, след като записа впечатляващ успех със 7:0, оставящ вратата за тима за класиране на Мондиала отворена, поне засега.
Барда записа хеттрик, Сахар добави още две попадения, а Голан и Баручян вкараха по едно за крайното 7:0.
Израел е 4-и в групата, с 12 точки – две по-малко от 2-ия и 3-ия – Гърция и Латвия.

Националният отбор на Гърция не успя да победи непретенциозния тим на Молдова, в квалификация за Световното първенство по футбол от група 2, завършвайки наравно – 1:1. По този начин гърците пропуснаха реална възможност да окупират втората позиция, оставяйки Латвия с 2 точки назад в класирането.
Гекас направи 0:1, в 33-ата минута, като до самия край на срещата не се виждаше как домакините могат да вземат дори и точката. Това все пак стана, като в една от редките си контраатаки в края, Андронич вкара изравнително попадение, връчвайки третата точка за тима си в тази кампания.

В една от най-интересните срещи от квалификационната фаза за Световното футболно първенство в ЮАР, националните отбори на Латвия и Швейцария не успяха да излъчат победител, завършвайки наравно – 2:2. Буквално до самия край на срещата не се знаеше кой ще бъде крайният победител в мача. Две минути преди края на първото полувреме Фрей откри за Швейцария, но в 61-ата Кауна върна надеждите на домакините за 1:1. Астафиевс, 15 минути преди края дори изведе Латвия напред, но само 5 минути по-късно Дердьок оформи крайното 2:2.
Така Швейцария временно забави доброто темпо от последните си няколко мача, но със 17-те си точки остава на върха. Латвия дели втората позиция с Гърция, с актив от 14 точки.

Класиране:
1. Швейцария (8) - 17
2. Гърция (8) - 14 точки
3. Латвия (8) - 14
4. Израел (8) - 12
5. Люксембург (8) - 5
6. Молдова (8) - 3
 
София. След срещите от група 3 на зона „Европа”:

Група 3:

Резултати:

Чехия - Сан Марино 7:0
Сев. Ирландия – Словакия 0:2
Словения – Полша 3:0

Чехия разгроми аутсайдера Сан Марино със 7:0 в мач от трета квалификационна група на зона „Европа”. Резултатът бе открит от Милан Барош в 28-ата минута. Отново той направи 2:0 минута преди края на първото полувреме. При следващата атака съдията даде дузпа за домакините. Барош стреля точно и оформи своя хеттрик. Две минути след подновяването на играта чехите вече водеха с 4:0. Този път попадението бе отбелязано от Сверкош. В 66-ата минута Барош вкара четвъртия си гол в мача и общо пети за отбора си. Четири минути преди края Нецид направи 6:0. Малко преди това гостите останаха с човек по-малко, след като Бачиочи получи втори жълт картон и бе изгонен. В последната минута Сверкош оформи крайното 7:0.
Преди мача чехите заемаха предпоследното място в групата с девет точки. Сега отборът има 12 точки и задмина третия и четвъртия Полша и Словения, които по-късно тази вечер играят помежду си.
Водач в групата е Словакия, а втори – съставът на Северна Ирландия. Сан Марино продължава да бъде без спечелена точка.

Отборът на Словакия продължава да не допуска погрешни стъпки, в квалификационна група 3, по пътя си към Световното първенство в ЮАР следващата година. Тимът се наложи и при гостуването си на Северна Ирландия с 2:0, с голове на Сестак в 15-ата и Холоско в 67-ата минути.
Така Словакия продължава да е лидер в група 3, с актив от 19 точки – 5 повече от втория Словения.

Словения излезе на втора позиция във временното класиране на 3-а квалификационна група за Световното първенство в ЮАР, след като победи с 3:0 гостуващия в Марибор тим на Полша. Дедич и Новакович, през първото полувреме, както и Бирса, след почивката, отбелязаха попаденията за победителите, които вече са на 5 точки от първия в групата – Словакия. Това е и една от най-непредвидимите квалификационни групи, тъй като третият – Северна Ирландия има също 14 точки, докато Чехия и Полша, които са 4-и и 5-и, разполагат съответно с 12 и 11 в актива си.

Класиране:
1. Словакия (8 мача) - 19 точки
2. Словения (8) – 14
3. Северна Ирландия (9) - 14
4. Чехия (8) - 12
5. Полша (8) – 11
6. Сан Марино (9) - 0
 
София. След срещите от група 4 на зона „Европа”:

Група 4:

Резултати:

Лихтенщайн – Финландия 1:1
Уелс – Русия 1:3
Германия – Азербайджан 4:0

Отборът на Финландия не успя да запише планирания успех срещу наглед не особено претенциозния тим на Лихтенщайн, в квалификация за Световното първенство, след като в среща от група 4 двата тима завършиха наравно – 1:1. И двете попадения в мача дойдоха в неговия край, като първо ветеранът Яри Литманен откри от дузпа, но още в ответната атака Лихтенщайн изравни, чрез Полверино. Това бе едва втората точка за Лихтенщайн, докато Финландия се нуждаеше от задължителна победа, за да продължи да се брои за второто място в групата с тима на Русия.

Националният отбор на Русия запази разликата от само точка, спрямо Германия, на върха в група 4 за Световното първенство в Южна Африка, като в поредна среща от квалификационната фаза записа три в актива си – този път след 3:1 над Уелс.
Семшов изведе гостите напред, но Колинс върна едно попадение за 1:1. В 72-ата минута обаче Игнашевич върна преднината на Русия, а в даденото от съдията продължение на мача Роман Павлюченко оформи крайното 3:1.
Така Русия има 21 точки на втората позиция в групата, докато първият – Германия е с 22.

С два гола на Мирослав Клозе и по един на Михаел Балак и Лукаш Подолски, Германия записа поредния си категоричен успех в своята група 4 за Световното първенство в ЮАР, надделявайки над гостуващия Азербайджан.
Балак бе точен от дузпа в 15-ата минута, като това бе и единственият гол за първите 45 минути. В началото на втората част Абасов, от тима на Азербайджан, остава тима си с човек по-малко, което доведе почти мигновено до ново попадение в сметката на германците. То бе дело на Клозе в 55-ата минута. 12 по-късно отново той направи преднината на отбора класическа, а още 5 минути след това Подолски също се разписа за крайното 4:0.
Въпреки убедителния успех Германия все още не е осигурила участието си на Мондиала, тъй като вторият – Русия също записа три точки, побеждавайки Уелс с 3:1 и разликата между двата тима продължава да е само точка.

Класиране:
1. Германия (8 мача) - 22
2. Русия (8) - 21
3. Финландия (8) - 14
4. Уелс (8) - 9
5. Лихтенщайн (8) – 2
6. Азербайджан (8) - 1
 
София. След срещите от група 5 на зона „Европа”:

Група 5:

Резултати:

Босна и Херцеговина – Турция 1:1
Армения – Белгия 2:1
Испания – Естония 3:0

Отборът на Босна и Херцеговина не успя да победи гостуващия тим на Турция, в квалификация от група 5 за Световното първенство, завършвайки наравно – 1:1. По този начин гостите запазиха макар и не особено големите си шансове за класиране на второто място в групата, като имат 12 точки – с по-малко от Босна.
Емре откри изненадващо за домакините още в 4-ата минута, но Салихович все пак донесе точката за тима си, двайсет минути по-късно.
В тази група Испания вече се класира за Мондиала, като тимът на Дел Боске е недостижим с пълен точков актив от 8 мача – 24, на върха в класирането.

Армения се наложи над Белгия като домакин с 2:1. Гохарян откри резултата в 23-ата минута, а в 52-ата стана 2:0 за арменците. Този път точен бе Ховсепян. В последната минута на двубоя гостите стигнаха до почетно попадение чрез Камарго.
Въпреки успеха Армения продължава да е на последно място в група 5, вече с четири точки. Белгийците са със седем и са на четвърта позиция. Водач е Испания, пред Босна и Херцеговина и Турция.

Отборът на Испания стана поредният тим от зона „Европа”, който осигури участието си на Световното първенство в ЮАР през 2010 година, след като днес се наложи над гостуващия в Коруня тим на Естония, записвайки класически успех с 3:0. С трите спечелени точки испанците събират пълен точков актив от 24, до момента, което предвид на 16-те на втория Босна, два мача преди края на квалификационната фаза, означава „подпечатване на визите” на Дел Боске и компания за Африка.
Вратарят на националния отбор – Икер Касияс пък подобри рекорда на Андони Субисарета за брой мачове без допуснат гол в представителния тим, като не му е отбелязвано попадение вече в 57 срещи – с 1 повече от Субисарета.

Класиране:
1. Испания* (8) - 24
2. Босна и Херцеговина (8) - 16
3. Турция (8) - 12
4. Белгия (8) - 7
5. Естония (8) - 5
6. Армения (8) - 4
 
София. След срещите от група 6 на зона „Европа”:

Група 6:

Резултати:

Беларус – Украйна 0:0
Англия – Хърватия 5:1
Андора – Казахстан 1:3

Отборите на Беларус и Украйна не успяха да излъчат победител в срещата помежду си от квалификационна група 6 за Световното първенство в Южна Африка догодина, завършвайки наравно – 0:0. Това бе и една от най-безинтересните срещи от този кръг на мачовете в зона „Европа”, като и двата тима по-скоро внимаваха да не получат попадение, отколкото да отбележат такова.
Така Украйна остава трета, на 2 точки зад претърпелия истински крах срещу Англия отбор на Хърватия, който има 17 точки. Беларус е 4-и с 10.

Английският национален отбор по футбол се класира за Световното първенство в ЮАР през следващото лято. Възпитаниците на Фабио Капело победиха с 5:1 Хърватия в група 6, а двубоят се игра на препълнения стадион „Уембли” в Лондон. Още в 7-ата минута Лампард откри резултата след точно изпълнена дузпа, а в 18-ата Джерард с глава покачи на 2:0. До края на първата част нови попадения не бяха отбелязани. В 59-ата минута Лампард направи 3:0, а отново Джерард в 66-ата вкара 4-и гол за Англия. Едуардо намали резултата в 72-ата, но след грешка на вратаря Руние, нападателят на Манчестър Юнайтед Рууни оформи крайното 5:1.
Така Англия вече има 24 точки от 8 изиграни мача и ще играе на Мондиал 2010. Хърватия има 17 точки на втората позиция, а Украйна е трета с 15.

Отборът на Казахстан спечели т.нар. „опашкарско” дерби в група 6 на квалификациите за Световното първенство по футбол, след като надделя над Андора, като гост, с 3:1. Нито един от двата тима отдавна няма каквито и да е шансове за класиране на Мондиала, като Казахстан е с 6, а Андора все още няма нито една точка в актива си. Попаденията за гостите бяха дело на Балтиев и на два пъти на Кизиченко, докато почетния гол, който бе общо 3-ият за домакините в кампанията, бе дело на Масанд.

Класиране:
1. Англия* (8) - 24
2. Хърватия (8) - 17
3. Украйна (8) - 15
4. Беларус (8) - 10
5. Казахстан (8) - 6
6. Андора (9) - 0
 
София. След срещите от група 7 на зона „Европа”:

Група 7:

Резултати:

Фарьорски о-ви – Литва 2:1
Румъния – Австрия 1:1
Сърбия – Франция 1:1

Фарьорските острови победиха Литва с 2:1 в световна квалификация. Мачът бе от седма група на зона „Европа”. Олсен откри за държавата – джудже. Гостите се върнаха в мача с попадение на Данилевичис в 23-ата минута. Домакините обаче стигнаха до успех. Хансен оформи крайното 2:1 в 35-ата минута.
Фарьорските острови продължават да бъдат на последно място в групата, но вече с четири спечелени точки. Литва е на четвърта позиция с девет точки. Съставите на Сърбия и Франция, които играят по-късно помежду си, заемат първите две места.

Отборът на Румъния не успя да се справи със съпротивата на Австрия, завършвайки наравно – 1:1 на собствена земя, поделяйки само по точка със своя съперник, в поредна среща от квалификационна група 7 за Световното първенство догодина. Домакините излязоха напред в резултата с попадение на Букур в 55-ата минута, но само 8 минути преди края Шимер оформи крайното 1:1.
Така Румъния почти сигурно загуби шансовете си за класиране на шампионата на планетата, като има с 5 точки по-малко от втория Франция, още преди края на срещата между „сините” и Сърбия. Австрия е трета с 11 точки.

Националните отбори на Сърбия и Франция не успяха да излъчат победител в квалификационна среща от група 7 за Световното първенство в ЮАР през 2010 година, след като завършиха наравно – 1:1. Милияс откри за сърбите в 13-ата минута, след точно изпълнен наказателен удар, но в 31-ата Тиери Анри направи 1:1.
По един състезател бе изгонен във всеки от тимовете, като за Франция това бе Лорис, 9 минути след началото, а Данко Лазович напусна за Сърбия в последната минута на срещата.
Така двата отбора запазиха съответно 1-ата и 2-ата си позиция, като Сърбия има 19, а Франция 15 точки.

Класиране:
1. Сърбия (8) - 19
2. Франция (8) - 15
3. Австрия (8) - 11
4. Литва (8) - 9
5. Румъния (8) - 9
6. Фарьорски о-ви (8) - 4
 
София. След срещите от група 8 на зона „Европа”:

Група 8:

Резултати:

Черна гора – Кипър 1:1
Италия – БЪЛГАРИЯ 2:0

Отборите на Черна гора и Кипър не успяха да излъчат победител в срещата помежду си от квалификационна група 8 за Световното първенство в Южна Африка, в която е и България.
Мирко Вучинич изведе тима си напред в резултата в 59-ата минута след точно изпълнен наказателен удар, но само 6 по-късно Окас възстанови равенството.
Така двата тима си разделиха само по точка и имат съответно 6 и 5 в актива си.

Италия победи България с 2:0 в среща от група 8 на световните квалификации в зона „Европа”. Двубоят се игра на „Олимпийския стадион” в Торино пред 27 000 зрители. Първото попадение в мача отбеляза Фабио Гросо в 11-ата минута, а в 40-ата Якуинта направи 2:0.
След този мач Италия вече има 20 точки на първото място в подреждането, а България е на 3-а позиция с 11, а Ирландия е на 2-а с 16. До края остават две срещи като само ако Ирландия загуби и двете си срещи срещу Италия и Черна гора, а възпитаниците на Станимир Стоилов трябва да победи Кипър и Грузия, българите ще заемат 2-о място в групата.

Класиране:
1. Италия (8) - 20
2. Ирландия (8) - 16
3. БЪЛГАРИЯ (8) - 11
4. Кипър (8) - 6
5. Черна гора (8) - 5
6. Грузия (8) - 3
 
София. След срещите от група 9 на зона „Европа”:

Група 9:

Резултати:

Шотландия – Холандия 0:1
Норвегия – Македония 2:1

Въпреки ранното си класиране за Световното първенство в Южна Африка през следващата година, националният отбор на Холандия продължава с убедителното си представяне, като в поредна среща от 9-а квалификационна група „оранжевите” записаха успех, макар и с минималното 1:0, над домакина в този мач – Шотландия. Единственият гол бе дело на състезателя на немския Хамбургер – Елхеро Елия 8 минути преди края. Така точковият актив на Холандия вече възлиза на 24, докато Шотландия и Норвегия са на втора позиция с по 10 точки.

Отборът на Норвегия победи гостуващия Македония, в квалификационна среща от група 9 за Световното първенство по футбол, след успех с 2:1. Хелстад и Рийзе изведоха домакините в резултата с 2:0 само за 26 минути игра, като затвърдиха по-доброто си представяне на терена. Десет минути преди края на срещата македонците все пак върнаха едно попадение, чрез Грънчаров, което обаче не бе достатъчно за обрат.
Така Норвегия, заедно със Шотландия, която отстъпи на Холандия у дома, има 10 точки, на второто място в групата, докато за Македония шансовете за класиране са по-скоро илюзорни, предвид на актива от 7 точки.

Класиране:
1. Холандия* (8) - 24
2. Шотландия (8) - 10
3. Норвегия (8) – 10
4. Македония (8) - 7
5. Исландия (8) – 5

Регламент: 13 тима от зона „Европа” ще играят на Световното първенство през 2010 г. в Южна Африка. В момента осем групи са съставени от шест тима, а една – с пет. Деветте победителя в групите се класират директно, докато най-добрите отбори, завършили на второ място, ще играят баражи помежду си. За да се определят най-добрите втори, резултатите срещу тимовете, завършили на последно място в групите, ще бъдат премахнати, за да се получи съвместимост между групите с шест и тази с пет тима.
 
София. Следващите световни квалификации в зона „Европа”са предвидени за 10-и октомври. Ето и въпросните двубои:

Финландия – Уелс

Люксембург – Швейцария

Беларус – Казахстан

Украйна – Англия

Русия – Германия

Естония – Босна и Херцеговина

Черна гора – Грузия

Дания – Швеция

Лихтенщайн – Азербайджан

Република Ирландия – Италия

Кипър – БЪЛГАРИЯ

Словакия – Словения

Чехия – Полша

Австрия – Литва

Сърбия – Румъния

Португалия – Унгария

Белгия – Турция

Израел – Молдова

Армения – Испания

Франция – Фарьорски острови

Гърция – Латвия
 
София. Последните квалификации в зона „Европа” на Световното първенство в Южна Африка, ще се проведат на 14-и октомври. Ето и въпросните двубои:

Португалия – Малта

Дания – Унгария

Швеция – Албания

Латвия – Молдова

Гърция – Люксембург

Швейцария – Израел

Чехия – Северна Ирландия

Полша – Словакия

Сан Марино – Словения

Лихтенщайн – Уелс

Германия – Финландия

Азербайджан – Русия

Естония – Белгия

Турция – Армения

Босна и Херцеговина – Испания

Казахстан – Хърватия

Андора – Украйна

Англия – Беларус

Франция – Австрия

Литва – Сърбия

Румъния – Фарьорски острови

БЪЛГАРИЯ – Грузия

Италия – Кипър

Република Ирландия – Черна гора
 
Агенция "Фокус"
 


Сходни връзки

Футбол: След срещите от зона „Европа” (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди