изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 17:55 EEST
24 ДОБРУДЖАНЦИ СЕ САМОУБИХА, ДРУГИ 38 ПОСЕГНАХА НА ЖИВОТА СИ    
Общество24 жители на Добричка област са се самоубили от началото на годината, научи НДТ от Районния център по здравеопазване.


]]Опитите за самоубийства за същия период са 38. Статистиката на РЦЗ показва, че броят на успешните и неуспешни посегателства над собствения живот са почти едни и същи през последните няколко години, не се наблюдава  тенденция към увеличаване или намаляване. По-често на живота си в Добричко посягат мъжете - в 33 от случаите. Преобладаващи начини за самоубийство са медикаментозно отравяне и обесване. Всички самоубийства и опити за такива задължително се регистрират в Спешно отделение и отделение "Съдебна медицина" към Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, каза за НДТ главният секретар на РЦЗ Валентина Николова. Тя обясни, че това става на специални бланки, които се изпращат до РЦЗ-Добрич, съгласно заповед на Министерството на здравеопазването от 2000 година. НДТ реши да сравни жертвите на самоубийства и катастрофи в Добричка област. Стана ясно, че сложилите край на живота си /24/ са повече от загиналите по пътищата /21/.
Повод да потърсим информация за самоубийствата бе вчерашният Ден на суицидната превенция, обявен от Световната здравна организация. По данни на Министерството на здравеопазването, около 1 милион души всяка година слагат сами край на живота си. Подобен инцидент по света разтърсва живота на едно семейство на всеки 40 секунди. Срещу всеки човек, който е сложил край на живота си, още 20 правят неуспешни опити за това. Най-често опити за самоубийство се правят в развиващите се азиатски държави. В ЕС честотата е най-голяма в Литва, Австрия, Унгария и Финландия.
У нас край на живота си от началото на годината до сега са сложили 337 души, общо опитите за самоубийство са били 1387. Причините за самоубийствата са комплексни - социални, психологични и биологични, се казва в информация на МЗ. Само една трета от инцидентите се дължат на психично разстройство като депресия или шизофрения. Рискови фактори са различни кризи, в следствие на стрес, тежко заболяване, състояния на хронична болка. Значение за самоубийствата имат редица социални фактори и ситуации, с които някои хора се справят по-трудно от други. Влияние оказват дори времето и сезоните. Суицидният риск се увеличава в сутрешните часове на пролетта и есента. НДТ
 


Сходни връзки

24 ДОБРУДЖАНЦИ СЕ САМОУБИХА, ДРУГИ 38 ПОСЕГНАХА НА ЖИВОТА СИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди