изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:39 EEST
НАРОДЕН КАЛЕНДАР 17 СЕПТЕМВРИ - СВ. СОФИЯ, ВЯРА, НАДЕЖДА И ЛЮБОВ    
ПразнициНа трите светици и майка им св. София са наречени основните религиозни добродетели - мъдрост, вяра, надежда и любов

Това е един от основните религиозни празници на българската църква. На този ден се месят питки и се раздават с грозде и други плодове. Пеят се песни и се играят хора. Празникът на четирите светици се превръща в тържество на нравствения кодекс на българина и целият празник е подчинен на древните християнски норми.
Благочестивото семейство живеело в древния град Антиох, разказва притча. В житието им е записано, че трите сестри заедно и поотделно били подлагани на атака да се откажат от християнството и когато те не склонили, през 126 г. били публично обезглавени. Тяхната майка София положила телата им в скъпи ковчези и ги погр***а на висок хълм край Рим. След три дни бдения починала и самата София.
Българинът отбелязва именно на този ден Деня на влюбените. На този ден девойките давали на своите избраници свежи бели цветя, а ергените - запалени свещи, с очакването, че надеждата и любовта ще ги окрилят през целия им живот.
Празнуват всички, които носят имената на четирите светици, както и техните производни. На трапезата задължително присъстват пиле с гъби и царевица, салата от пълнени домати. Днес е празникът на град София.
 


Сходни връзки

НАРОДЕН КАЛЕНДАР 17 СЕПТЕМВРИ - СВ. СОФИЯ, ВЯРА, НАДЕЖДА И ЛЮБОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди