изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:13 EEST
НАЙ-ЛОШО Е СЪСТОЯНИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ВОЙНИШКИ ПАМЕТНИЦИ В МАКЕДОНИЯ    
НовиниТова каза в Добрич главният експерт по войнишките паметници към Министерството на отбраната Иво Антонов.

Войнишките паметници в България са в добро състояние, макар да има и изключения, каза пред журналисти в Добрич главният експерт по войнишките паметници към Министерството на отбраната Иво Антонов. Той съобщи, че е разработена Национална програма за опазване на войнишките мемориали. По нея ще се отпускат целеви средства на общините за възстановяване на войнишките паметници. Това ще става чрез Министерството на финансите с одобрението на експерти от Министерството на отбраната.
По-лошото е състоянието на българските гробища и паметници в чужбина, каза И. Антонов. По-голямата част от общо над 1500 гробища са унищожени, разрушени и осквернени. По програмата "Войнишки паметници" през последните две години са издирени български военни гробища. При посещение на специалисти от историческите музеи в Добрич и Тутракан и МО в Северна Добруджа са издирени 120 български военни гробища. От тях 99 процента са унищожени. Маркирани са били местата, където са били. Открити са и два оцелели в годините мемориала. В процес на подготовка за подписване е спогодба между България и Румъния по отношение на опазване и поддържане на военните гробища на двете страни, каза още Иво Антонов.
Според него обаче най-тежко е положението с българските войнишки паметници в Македония заради отношението към България, за отношението на местните власти към правото на България да се погрижи за своите войници и офицери, погребани на тяхна територия. Надяваме се в процеса на интеграция на Македония в евро-атлантическите структури този въпрос да се регулира, каза И. Антонов. Очаква се създаване на комисия, която да обходи и опише оцелелите български военни гробища, макар да са в окаяно състояние.  "Надявам се да опишем тези места и да положим усилия за възстановяване им. Досега с големи усилия държавата и НПО сме възстановили пет български военни гробища, предимно с усилията на проф. Божидар Димитров и сдружението му "Плиска" и подкрепата на министерството на отбраната. Но това е една стотна от всички български военни гробища, които са над 500. Явно е, че въпросът трябва да се реши генерално", каза И. Антонов.
Като позитивен знак той определи това, че е възстановен български парцел в германското военно гробище в Прилеп, където страната ни е поставила паметни плочи на 60 български войници и офицери. Надявам се да получим най-после разрешение за възстановяване на знакови български паметници в Дойран и Битолско. Там е гробът на полк. Каварналиев, загинал 1913 година. Над 3000 български войни и офицери са загинали край Дойран.
 


Сходни връзки

НАЙ-ЛОШО Е СЪСТОЯНИЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ВОЙНИШКИ ПАМЕТНИЦИ В МАКЕДОНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди