изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:49 EEST
Първа стъпка: Жените се пенсионират с мъжете    
НовиниПравилно е, че трябва да се мисли оттук нататък как постепенно да се изравнят годините за пенсиониране за мъжете и за жените, защото в крайна сметка жените живеят повече от мъжете. Това заяви по bTV министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от "Фокус".

По думите му пенсионната реформа не трябва да се прави на парче и от днес до утре, а там са натрупани много проблеми.
Консултативен съвет към Министерството на труда и социалната политика с участието на социалните партньори, синдикатите, работодателите, както и представители от научните среди в скоро време ще решава пенсионната реформа, съобщи Младенов.
Заради ЕС и заради задълбочаващата се демографска криза и у нас пенсионната възраст ще бъде вдигната, съобщи вчера социалният зам.-министър Христина Митрева на конференция за предизвикателствата в социалното осигуряване, организирана от Икономическия и социален съвет, пише "24 часа". По думите й първата стъпка щяла да бъде вдигане на летвата до 63 г. за жените, за да се изравнят с мъжете. След това и за двата пола тя щяла да продължи да расте. Вероятно щял да се предвиди и някакъв гратисен период.
Застаряването и все по-трудното изплащане на пенсиите е всеобщ проблем, затова повечето страни от ЕС отдавна са тръгнали в тази посока, каза Митрева. Все повече страни в Европа работещите вече излизали в пенсия на 65 г., имало страни с летва 67. Най-висока била в Швеция - 68 г.
В средата на следващата година може да бъде обсъдена възможността за увеличение на пенсиите и заплатите, прогнозира днес Тотю Младенов, цитиран от БЛИЦ. Той обаче обвърза тази хипотеза с необходимостта от спирането на източването на пари от бюджета. Първо държавата трябва да покрие дефицита, да спре кражбите, за да се натрупат пари и в средата на следващата година ще седнем с работодателите и синдикатите да търсим нова политика по доходите, за да се увеличат, заяви Младенов.
Според него досега са били харчени нецелесъобразно средствата за програмите за преквалификация на безработни. Над 65 млн. лв. са били отделени за обучение на 137 хил. човека през последните години, но има пълно несъответствие между нуждите на пазара и програмите за обучение, обвини той. Младенов уточни, че това е причината на пазара на труда да няма кадри, каквито търси бизнесът.
От 1 януари 2010 г. ще оптимизираме служителите в социалната сфера, за да останат само тези, от които има нужда, отсече още министърът. На някои места в страна, където има съмнения за злоупотреби с пари, са спрени парите за преквалификация на безработни. Тече проверка на програмите за ефективни мерки за пазара на труда, до 30 септември ще е готов отчета и след това ще преценим какво да правим, каза Тотю Младенов.

 


Сходни връзки

Първа стъпка: Жените се пенсионират с мъжете | 9 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Първа стъпка: Жените се пенсионират с мъжете
Автор: Anonymous да 2009-09-17 @ 20:01 EEST
A Tотю Младенов сеща ли се,че жените раждат,правят аборти,домакинстват и т.н. и много по рано се изхабяват и физически и психически,така че много по-рано трябва да се пенсионират,а не да се увеличава пенсионната възраст на жените.Съгласни ли сте г-н Младенов,а това ,че жените живеели по-дълго не мисля,че е вярно.Може би така им се иска на някои управляващи.
Първа стъпка: Жените се пенсионират с мъжете
Автор: Anonymous да 2009-09-17 @ 21:30 EEST
Жените в Швеция са само домакини и си гледат децата ,а не работят до изнемогване като българската жена.И щом ще се сравняваме със Швеция ,защо не стимулират раждаемоста при нас както е  при тях.Взимаме само тия неща от Европейския съюз,които са абсурдни за нашата реалност.Вече нямам думи......Ама нали затова сме си избрали депутати.Те май не се замислят и затова как ще се увеличи още повече безработицата и колко млади хора ще тръгнат пак по чужбина и пак ще останат в България само пенсионерите.И в крайна сметка ще ни се затрие и държавата...
Първа стъпка: Жените се пенсионират с мъжете
Автор: Anonymous да 2009-09-18 @ 08:16 EEST
"Браво"на Тотю Младенов! Мозъкът му на новоизлюпил  се министър успя само това да измисли! Умственият му багаж явно неможе да прецени последствията от такова късно пенсиониране.Ще ни докарат до там,че да започнем да се напикаваме на работните си места с тази пенсионна възраст.Неговата майка на колко ли години се е пенсионирала......?
Първа стъпка: Жените се пенсионират с мъжете
Автор: Anonymous да 2009-09-18 @ 08:28 EEST
Той Тотю няма майка той е плод на пиянска чикия ама попаднала на гъза на свиня
Първа стъпка: Жените се пенсионират с мъжете
Автор: Anonymous да 2009-09-18 @ 13:08 EEST
Мили жени , всички обичате да говорите за равенство между жените , и мъжете но пък искате да работите и по малко ?!
Криворазбрана еманципация ли е това ?

Първа стъпка: Жените се пенсионират с мъжете
Автор: Anonymous да 2009-09-18 @ 19:26 EEST

До сега жените в мненията си по горе с нищо нито са засегнали мъжете,нито са ги обидили,но вие мъжете трябва да поразсъждавате дали всичко това по горе написаното не е вярно ,а то е много вярно.А това ,че жените са умни и също могат да изпълняват всякакви и ръководни длъжности също е вярно, но изпълняват и всичките си други женски задължения нали.Това е истината,че трябва да се пенсионират много по рано защото във всички отношения са много по натоварени.

Първа стъпка: Жените се пенсионират с мъжете
Автор: Anonymous да 2009-09-18 @ 22:35 EEST

Вижте! Според мен всички трябва да имат избор да се пенсионират при еднакви условия - 20 години трудов стаж. За някои видове труд - 15 години. И същевреманно отпадане на всички намаления и привилегии за пенсионери под 65 години (например евтини билети за влак; намаления за преглед при личен лекар и т.н.)

Това въобще не означава натоварване на системата, а тъкмо напротив - ще се създаде голяма част от "млади пенсионери", които ще продължават да работят и ще са по-предприемчиви, тъй като пенсията ще им осигурява минимален праг на дохода. ;-)

Първа стъпка: Жените се пенсионират с мъжете
Автор: Anonymous да 2009-09-18 @ 23:58 EEST

Господа журналисти,

Направете статия за възрастта на работещите учени в БАН. Масово над 70 години и никакво пенсиониране. Също така пенсинорианите над 70 години пак се назначават. БАН е като Светия синод- законите на държавата не важат за БАН.

Първа стъпка: Жените се пенсионират с мъжете
Автор: Anonymous да 2009-09-19 @ 08:27 EEST

Вместо да се облекчава живота на хората,вие управляващи искате още да го затормозявате,та ние отдавна сме в криза,но нали затова ви избрахме нови,да подобрите живота на хората,и наистина законите да важат за всички,и най-после да се премахне тази просташка и убийствена точкова система за пенсиониране и мнението по по горе за размера на годините за пенсиониране е добър вариант  и най-после направете нещо този народ да може да живее и то по добре,а не да измира....Погледнете как живеят хората в другите по напреднали страни и поне малко да се подобрят нещата и у нас


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди