изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 15:22 EEST
22 СЕПТЕМВРИ - ДЕН НА ГРАД ТЕРВЕЛ: НАДЯВАМ СЕ ТЕРВЕЛЧАНИ ДА УСЕТЯТ ПРАЗНИКА НА ГРАДА КАТО СВОЙ ПРАЗНИК    
ПразнициКметът на община Тервел инж. Живко Георгиев пред НДТ


- Г-н Георгиев, с какво настроение тервелчани посрещат Празника на града - 22 септември?
- Трудно е за един човек да обобщи какви са настроенията на хората. Всеки си има своя свят, затворен между няколко най-близки до него човека и това, което се случва с тях. Тервелчани са хора, които са здраво свързани със Земята и с корените си и затова обикновено в навечерието на 22 септември те имат празнично настроение ако децата им, които учат или работят в големите градове се завърнат, за да им погостуват. На душите им става приятно, когато детска глъч изпълва дворовете на къщите, парка и площада. Мъжете са доволни, ако лозята са натежали с кехлибарени гроздове и се очаква добра реколта, от която да последват „майсторски” рецепти и методи за приготвяне на вина ,жените се чувстват добре, когато по рафтовете на килерите са подредени пъстри буркани, съхранили слънцето, лятото и изобилието в шарени лакомства за любимите хора. Човек е устроен така, че чувства Празника, ако и в неговата душа е празнично. Аз се надявам, че тервелчани ще имат своите лични поводи да се чувстват щастливи и ще усетят Празника на града като свой празник. Проблемите са много и най-често ежедневието ни е подчинено на това да търсим решенията им, но нека ги забравим за малко, за да се почувстваме като хора, които имат повод да празнуват – за това, че живеем в родните си домове, за това, че сме заобиколени от близки хора, за това, че имаме малък, но хубав и зелен град, с приятни места, където човек може да поседне на спокойствие.
- Прави впечатление успеваемостта на община Тервел по отношение на разработването и печеленето на проекти. На какво се дължи това? Каква, в най-общи линии, е ползата от тези проекти за тервелчани?
- И тук няма рецепта. Всеки кметски екип със сигурност се старае да привлича инвестиции, които да се претворяват в подобрения за хората. Няма значение дали става дума за  улици, сгради, места за отдих, костюми на самодейци или вестници и сайтове – всяко начинание, което е изведено до успешен крайq служи на някого. Шофиращите имат по-малко проблеми, ако могат да стигнат до целта си без да попадат в дупки, родителите се чувстват по-спокойни, ако детската градина и училището са топли, уютни и външният им вид е приветлив, хората, които държат да са информирани, са доволни, ако могат да получават актуална информация от вестник или сайт за това, което се случва в родния им град, децата и младите хора участват с желание в извънкласни форми, ако имат добри условия за това и биват поощрявани – с участия в други градове, с пътувания, с награди. Всичко това обаче не става от само себе си. Няма готови рецепти, няма напомняния или покани, за да се свърши нещо. Няма и пари, които се превеждат от някъде и от теб да се иска да ги похарчиш. Сам трябва да решиш как да напаснеш някой от многото проблеми и възможности на общината с някоя от евентуалните възможности за финансиране. Сам трябва да прецениш как трябва да формулираш и развиеш дадена проектна идея, за да пасне тя в максимална степен на приоритетите на съответната програма за финансиране. И може би тук се крие отговорът на въпроса за успеваемостта на проектите – опитваме се да се справяме сами с проектния цикъл – генериране на идея, логическа рамка, съобразена с възможности, ограничения и приоритети на дадена програма, някакъв акцент, който да съдържа иновация за общината, задължително надграждане на предходен проект, ясно формулирана устойчивост, управление и отчитане чрез ангажиране на общински служители.    Едва ли външен човек, независимо колко добър и опитен консултант е той, ще може да бъде толкова пристрастен към живота на общината, та да развие проект, който да звучи по–убедително от такъв, направен от „местен” човек. Разбира се, отговорностите и проблемите, когато се работи в подобна динамична среда, с много информация и огромно количество нормативи, са повече от хубавите моменти - но всеки сам избира с какво да се занимава. Когато някой е решил,че може да управлява един град или една община, той не може да очаква да му е лесно и ежедневието му да е спокойно, а отпуската – дълга... Ако на всички им е лесно, нищо няма да се случва в общината – освен ежедневието и рутината на неизменните процеси.
- Какви са приоритетите пред ръководството на община Тервел, към какво са насочени амбициите Ви като кмет?
- Аз съм наясно, че Тервел като град и общината като цяло не са място, което да може да гарантира висок стандарт и безпроблемно ежедневие на гражданите си. Тук няма природни или исторически дадености, които да привличат инвестиции и да дават възможности за добри доходи на местното население. Затова и главното, към което се стремя и за което работя, е хората, които са останали да живеят тук с всеки изминал ден да чувстват в по-малка степен ограниченията на малкия град и малката община. Не можем да направим Тервел курортен или бизнес център, защото географското му положение и съществуващите комуникации не предполагат това, но нещото за което можем и не щадим усилия е градът и селата все по-малко да отговарят на определението „изостанал селски район”. За тази цел се опитваме да печелим външно финансиране за подобряване на елементите на градската среда. Инвестираме в парка, стадиона, в централната градска част. Като естествено продължение на работата ни от предходния мандат са инвестициите в материалната база на общинското образование – опитваме се да подобряваме условията за децата в детските градини и училищата, да им осигуряваме възможности за пълноценно развитие чрез занимания по интереси. Не пропускаме възможности да подготвяме проекти и за линейната инфраструктура – улици, тротоари. За съжаление централната власт през последната година не показва съответстваща на активността на общините политика на действия по усвояване на средствата от структурните фондове и проектите „отлежават” в София по една година преди да бъдат оценени, след което минават по още няколко месеца преди да се подпише съответния договор за финансиране. Нещата стават така, както и в живота – ако един човек или една община има добри приходи, необходимо е само да вземе решение и може да започне инвестиционния процес. Когато чакаш парите да дойдат отвън и зависиш от нечия работа и оценка – нещата в много случаи се бавят и не стават така, както си ги представяш.
- Световната икономическа  и финансова криза се отразява и на България - расте безработицата, намаляват инвеститорите, общини обявяват, че са пред фалит. Как се справя в тази ситуация община Тервел? Какви са механизмите, с които се борите с основните проблеми?
- Приходите от данъци наистина намаляха, което е естествено следствие от финансовата криза. Очертава се приключване на бюджетната година с много неразплатени задължения – за горива, храни,  услуги. Въпреки това обаче сме наясно, че по време на криза хората още в по-силна степен започват да разчитат на местната власт, за да се справят с проблемите си. Така освен трудностите пред общината, като структура, която развива дейност и трябва да се управлява, пред нас се изправя и нуждата да съдействаме на хората, за да се справят по-добре със собствените си проблеми. Какво правим? Стремим се да наемаме местни хора за по-леки строителни дейности, да поддържаме максимален за общината брой работни места по програми и мерки за заетост. Всичко това изисква и финансов ангажимент от общинския бюджет и ние го поемаме, за да увеличаваме броя на работните места.
- Кое е това, което прави жителите на община Тервел горди със своя край?
- Със сигурност знам, че тервелчани харесват града си. Често казват, че се чувстват добре сред зеленината на парка или на площада. Харесват спокойствието и ведростта в отношенията между хората, липсата на натоварен трафик и забързани тълпи, чистия въздух, близостта на ловни полета и китни села.
- С какви прояви община Тервел ще зарадва жителите и гостите на града по повод на празника ?
- Ще се радваме хората да се съберат с близките си и да празнуват заедно. За празничното им настроение на 22 септември вечерта от 18:30 часа на площада до големия фонтан ще започне празничен концерт. Ще танцуват умелите млади танцьори от фолклорния ансамбъл, чаровните балерини от балет „Каприз”, ще пеят даровитите певици от детски и женски фолклорни групи. Разчитаме на хубаво време, за да могат тервелчани и гостите им да се насладят на светлините, водните ансамбли и зеленината на площада.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА
 


Сходни връзки

22 СЕПТЕМВРИ - ДЕН НА ГРАД ТЕРВЕЛ: НАДЯВАМ СЕ ТЕРВЕЛЧАНИ ДА УСЕТЯТ ПРАЗНИКА НА ГРАДА КАТО СВОЙ ПРАЗНИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.24 секунди