изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:51 EEST
Борислав Недев: Румен Петков покриваше зулумите на скандално уволнения шеф на полицията в Стара Загора!    
ИнтервютаБорислав Недев е човекът, по чиито сигнали за действията на шефа на старозагорската полиция комисар Тончо Михайлов в началото на септември пристигат проверяващите от ведомството на министър Цветанов и... „хващат в крачка” местното топченге да ги подслушва със скрити микрофон. Цветанов е възмутен от арогантността на Михайлов и го уволнява дисциплинарно и го дава на прокурора.

Пред единственото издание без цензура бившият полицай и настоящ детектив Борислав Недев реши да осветли някои тъмни страни от действията на комисаря с генералски пагони Тончо Михайлов.

 - Господин Недев, преди две години във вестник „ШОУ” вие открито заявихте в интервю, че старозагорската полиция използва питбули при спецоперации, че комисар Тончо Михайлов и негови подчинени вършат нарушения и прочие. Преди това май бяхте подавали този сигнал и по надлежния ред до висшестоящи инстанции. Какво се случи?


- На практика нищо не се случи, освен някои последствия за мен. Не за първи път подавам сигнали за нарушаване на закона, за злоупотреба с власт и прочие, но никой от МВР министрите досега не направи нищо. Единствено министър Цветанов предизвика проверката в Областната дирекция на полицията в Стара Загора. Сигнализирал съм и Михаил Миков, и преди това Румен Петков, но нищо! Дори имах лична среща с Румен Петков. Запознах го с данните за констатирани закононарушения от страна на Тончо Михайлов на територията на Национален парк „Централен Балкан”. По това време там бяха извършени изкопни работи, а мястото е изключително защитена територия, влиза в натура 2000. Ставаше дума за това, че много полицаи са отклонявани от работа и са пращани да работят на това място, като са изпълнявали неприсъщи за длъжността им функции. Ползвани са като строителни работници, изкопчии. Влачели са железобетонни траверси, носили са тръби за незаконния ВЕЦ, който изграждат на вилата на МВР под връх „Триглав” по висшестоящото разпореждане на МВР шефа в Стара Загора. Едва ли има полицай, който да не е ходил там да работи. Хората се жалваха. Много са.

- За подобни сигнали едва ли само МВР и Прокуратурата трябва да бъдат сезирани; уведомявали ли сте и други инстанции, пряко отговарящи примерно, както е в случая, за околната среда, водите, горите и прочие, дори и по други сигнали?
- О-о-о,

това е много сладък въпрос!

Писал съм до министър-председателя Станишев, до президента Първанов, до омбудсмана Гиньо Ганев, до делегацията на европейска комисия, до Комисията за борба с корупцията към народното събрание. Докъде ли не! Само до арменския поп не съм писал! Разполагам с цяла папка - колекция от „отговори”, които в 99 процента от случаите гласят приблизително така: Да, запознахме се с вашите материала. Да, шокиращи са. Да, фрапиращи са. Изпращаме ги за проверка и компетентност до министър Румен Петков. Всички наши сигнали, изпращани до различни държавни институции, са стигали по компетентност до Румен Петков и пътеките им се губят. Така и резултатът от моята среща с него беше равен на нула. Но дори нула е силно казано!

- Какво имате предвид?
- Защото след раздялата ми с Румен Петков и уверението му, че ще бъдат извършени безпристрастни проверки той се появи в Стара Загора и каза, че всичко на „Триглав” било законно. На връх „Триглав” точно, където МВР има база, може всичко да е законно, но под „Триглав” където е вилата на МВР, кое е законното?

И срещу мен започнаха репресии.

Буквално започнаха да ми валят камъни на главата.... Но смятам, че освобождаването на комисар Тончо Михайлов от поста му сега е достоен и логичен край на един самозабравил се местен полицейски шеф, който беше поставил себе си над закона.

- Питам ви в прав текст: уволнението му има ли пряка връзка с някой от вашите сигнали?
- О-о-о, не, не! Няма нищо общо. Уволнението е за незаконните специални разузнавателни средства, а нашите сигнали са за много други закононарушения на Тончо Михайлов.

- А знаете ли нещо за тази спецоборудвана стая за незаконно подслушване, тъй като лично до мен е достигала информация за съществуването на такава действаща стая в сградата на МВР, и то далеч преди проверката да я установи. А сега дочух, че тя не е единствената. Подобна „екипировка” имали и някои от стаите на полицейските шефове. Имате ли информация?
- Информация е силно казано. И при мен, както и при вас, са пристигали слухове, които не мога да проверя.

- Казахте, че камъни са падали върху главата ви след срещата ви с Румен Петков…
- Започнаха репресии с цел да бъда накаран за замълча. В продължение на няколко години бях подложен на невероятен физически и психически тормоз от страна на подчинени на Тончо Михайлов полицаи. Започнаха постоянни полицейски проверки на фирмата ми. Имам случай – за един ден ми съставят цели три акта за административно нарушение. Впоследствие те до един бяха отменени от съда, както и всеки акт, който ми бе съставен от МВР. Представете си главоболията, разтакаването? Правиха актове, аз обжалвах.

Поведоха се около 40 дела срещу мен. Но всички тези 40 дела съм ги спечелил до едно.

От мои бивши колеги ми беше намеквано повече да не ровя, защото, видиш ли, може да последва нещо по-голямо. Репресиите продължаваха и в един момент се насочиха и срещу съпругата ми. Имаше период, още щом се звънне на вратата, и тя на мига изпадаше в нервна криза. Започваше да плаче. А децата ми се чудеха в коя стая да се скрият.

- Защо, какво ги е заплашвало?
- Имаше цели денонощия, в които пред дома ни имаше постоянно полицейско присъствие. Постоянно на вратата ни звъняха полицаи. Сутрин в седем, вечер в осем, в девет.

- Какво искаха?
- Нищо, примерно носят призовки за явяването ми някъде. Следят ме. Някои от тях са действащи полицаи и ги познавам. Толкова „професионално” подходиха на няколко пъти към поставените им задачи, че аз звънях на телефон 166, цитирайки и служебния номер на автомобила, с който ме следят. Отправях директна молба към полицията - да дойдат да си приберат момчетата, да не мръзнат по студа. След това преустановяваха за няколко дни следенето и после на нова сметка се започваше. Инквизиция. Фрапиращ случай е и арестът ми, който стана точно по време, когато бях кандидат за евродепутат. Отидох в Районното управление на МВР да потърся сметка от ръководството за постъпил при мен сигнал, касаещ отвличането на български гражданин от действащи полицейски служители.

- И това ли го е имало?
- Да. Драмата е голяма. Впоследствие тези хора са били изведени извън Стара Загора и бити безпричинно, психически малтретирани. Дойдоха при мен полицаи и пожелаха да ме отведат в Областната дирекция на полицията, без да поясняват защо, на което аз определено се противопоставих. Казах им, че в качеството ми на кандидат-евродепутат от Зелената партия имам пълен имунитет, представих документ. Но ми сложиха белезниците и ми издадоха 24-часова заповед за полицейско задържане за това, че съм възпрепятствал изпълнението на служебните им задължения.

- В крайна сметка с колко и с какви сигнали за незаконни действия разполагате?
- С много, с много сигнали. В годините при мен пристигаха страшно много сигнали от граждани, от действащи полицаи, от бивши полицаи за извършени закононарушения в областна дирекция на МВР-Стара Загора, чийто шеф беше Тончо Михайлов. Един от случаите е много показателен - точно Михайлов в качеството си на физическо лице подава жалба срещу мен по смисъла на чл.286 от Наказателния кодекс до Софийска районна прокуратура. И след като му е отказано от проверяващия прокурор Давидкова да образува досъдебно производство, той няколкократно си е позволявал да й се обажда, да настоява, да я убеждава да ме подведе под наказателна отговорност. Вследствие на което прокурор Давидкова си прави самоотвод. За мен това е натиск, престъпление, злоупотреба с власт.

- Разполагате ли с документи за твърденията си?
- Аз имам един основен принцип в живота: когато казвам нещо, мога да го докажа не на сто, на хиляда процента! Разполагам с документи за всеки сигнал в папката, която предавам на главния прокурор на републиката Борис Велчев.

Едно интервю на Керка Хубенова

 


Сходни връзки

Борислав Недев: Румен Петков покриваше зулумите на скандално уволнения шеф на полицията в Стара Загора! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди