изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:24 EET
Българка в двубой с египтянин за поста генерален директор на ЮНЕСКО    
НовиниДнес ще се проведе поредно гласуване за поста генерален директор на ЮНЕСКО. Конкуренти за поста, след като Бенита Фереро-Валднер и Ивон Беки оттеглиха кандидатурите си, остават българският и египетският кандидат.

 

Българският кандидат за поста генерален директор на ЮНЕСКО е „най-квалифициран”, заяви дипломатът Симон Вейл, бивш френски министър, предаде АФП.

ЮНЕСКО „има нужда да обединява народи и култури, да работи в климат на толерантност и съгласие, отвъд различията. До този момент г-жа Бокова има най-добрите идеи в тази насока. Затова смятам, че е по-добре тя да застане начело на ЮНЕСКО в идните години,” заяви Вейл.

Българката Ирина Бокова е родена на 2 юли 1952 г., омъжена, с две деца. От юни 2005 г. - досега е на поста извънреден и пълномощен посланик на Република България във Франция, постоянен представител към ЮНЕСКО, както и представител на президента в Международната организация на франкофонията. В периода ноември 1996 г. - февруари 1997 г. е на поста министър на външните работи на България. Завършила е Програма за управление и икономическо развитие в Харвард, Програма за Централна и Източна Европа по проблемите на демократичните институции и въпросите на малцинствата като стипендиант на НАТО, Специализация по външната политика на САЩ в Университета на Мериленд, магистър по международни отношения в Московски държавен институт по международни отношения.

Египетският кандидат министърът на културата Фарук Хосни продължава да бъде фаворит за поста генерален директор на ЮНЕСКО, независимо от отправените му обвинения в антисемитизъм.

54-те страни от изпълнителния съвет на организацията трябва да предприемат таен вот, за да изберат наследника на японеца Коичиро Мацуура, избран на поста 1999 година. Обвинен в антисемитски изявления, направени миналата година, преди първото гласуване Хосни заяви пред медиите, че има „поддръжници по целия свят” и разкритикува остро „кампанията, основаваща се на лъжи” срещу него.

„Бих се тревожил, ако обвиненията се основаваха на действителни забележки, но цялата тази работа е нелепа,” заяви Хосни, като окачестви като „жалко, че в нея са замесени уважавани имена.”

Неговата кандидатура се подкрепя от Лигата на арабските държави, Африканския съюз и Организацията Ислямска конференция. actualno.com

 


Сходни връзки

Българка в двубой с египтянин за поста генерален директор на ЮНЕСКО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди