изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:19 EET
Българка застава начело на ЮНЕСКО    
Новини
Българският посланик във Франция Ирина Бокова беше избрана за генерален директор на ЮНЕСКО, съобщиха световните агенции. Бокова получи 31 гласа в 58-членния Изпълнителен съвет на организацията при петия, последен тур на гласуването.


Другият кандидат, египетският министър на културата Фарук Хосни, смятан доскоро за големия фаворит в борбата, събра 27 гласа, предаде Франс прес, цитарана от БТА.
57-годишната Бокова става първата жена, избрана начело на Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата в 62-годишната й история, отбелязват световните агенции.
След вота Бокова пожела да изкаже почит на Египет и неговия кандидат. "Заявих на египетската делегация, че се надявам да бъдем заедно, защото никога не съм вярвала в идеята за сблъсъка на цивилизациите", заяви тя в кратка декларация, цитиран от Франс прес. Ако беше избран, Фарук Хосни щеше да бъде първият представител на арабска страна начело на ЮНЕСКО, отбелязва агенцията.
Името на приемника на японеца Коичиро Мацуура трябва да бъде одобрено чрез тайно гласуване на 15 октомври от Генералната конференция на ЮНЕСКО, пленарната асамблея на 193-те страни членки на организацията. Тази стъпка обаче е почти формалност, защото досега нито един кандидат, избран от Изпълнителния съвет, не е бил отхвърлян, отбелязва ДПА.
Бившият български външен министър изглежда идеалният избор за ръководния пост на ЮНЕСКО, отбелязва агенцията. Ирина Бокова говори свободно английски, руски, френски и испански, завършила е английската езикова гимназия в София и Московския държавен институт за международни отношения /МГИМО/. Тя беше основател и председател на неправителствената организация Форум за европейска политика, създаден за насърчаване на европейската идентичност и диалога за преодоляване на разделението в Европа и в момента е български посланик във Франция и Монако, припомня агенцията.
При вчерашния четвърти тур Бокова и Хосни получиха равен брой гласове - по 29 и това наложи произвеждането на пети, последен тур. Ако и на него се беше запазил същия резултат, новият генерален директор на ЮНЕСКО трябваше да бъде определен с жребий.
Кандидатурата на египетския министър на културата, който в началото на изборната процедура бе смятан за фаворит, предизвика сериозни възражения от някои страни заради негови антисемитски изказвания, припомня ДПА.
България приветства избора на бившия си външен министър Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО като голяма победа за малката балканска страна, предаде АФП. "Това е огромно признание за България", заяви пред агенцията премиерът Бойко Борисов след като Бокова спечели поста на ръководител за агенцията на ООН за култура в надпреварата рамо до рамо с египетския културен министър Фарук Хосни. "Осигурихме голяма подкрепа за кандидатурата на Бокова. Но в началото шансовете й да бъде избрана изглеждаха наистина малки", коментира по същия повод министърът на културата Вежди Рашидов.
„Много съм щастлив, голяма победа за България е, че български гражданин ще ръководи толкова влиятелна международна организация”, заяви зам.-министърът на външните работи на България Марин Райков пред ДПА. „Този успех оправдава подкрепата на новото правителство за Ирина Бокова”, добави още Райков.
Франция изрази пълната си подкрепа за новия директор на международната организация Ирина Бокова, отбеляза АФП, цитирана от "Фокус". „Жена на честа, посланик на България във Франция и постоянен представител на страната си в ЮНЕСКО, Ирина Бокова е човек с опит на международната и европейската сцена, който ще бъде изключително полезен на поетия пост”, се казва в комюнике на външното министерство на Франция.
„За първи път начело на ЮНЕСКО застава жена. За първи път този отговорен пост ще бъде зает от кандидат от централноевропейска страна, а именно България”, се казва още в документа. Така Франция изрази подкрепата си към новия генерален директор на ЮНЕСКО, Ирина Бокова, въпреки че първоначално подкрепяше египетския кандидат Фарук Хосни.
Българката Ирина Бокова е родена на 2 юли 1952 г., омъжена, с две деца. От юни 2005 г. - досега е на поста извънреден и пълномощен посланик на Република България във Франция, постоянен представител към ЮНЕСКО, както и представител на президента в Международната организация на франкофонията. В периода ноември 1996 г. - февруари 1997 г. е на поста министър на външните работи на България. Завършила е Програма за управление и икономическо развитие в Харвард, Програма за Централна и Източна Европа по проблемите на демократичните институции и въпросите на малцинствата като стипендиант на НАТО, Специализация по външната политика на САЩ в Университета на Мериленд, магистър по международни отношения в Московски държавен институт по международни отношения. dir.bg

 

Избирането на Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО – коментари в руските медии (Агенция „Фокус”)
23 септември 2009 | 07:57 | Агенция "Фокус"
За първи път в историята на ЮНЕСКО генерален директор на организацията ще бъде жена, съобщи „Первий канал”. През следващите четири години международната организация ще бъде оглавявана от българката Ирина Бокова. Това показаха резултатите от гласуването на изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, което се проведе в Париж.
Първоначално в борбата участваха девет кандидати, в това число руският заместник-министър на външните работи Александър Яковенко. По-късно той сне своята кандидатура. Ирина Бокова е завършила руски университет. През 1976 година тя е завършила МГИМО. Впоследствие Бокова има много успешна дипломатическа кариера. Тя е работила в българското представителство към ООН, оглавявала е министерството на външните работи на България. В последните години Бокова е посланик на България във Франция и постоянен представител на страната в ЮНЕСКО.

Изпълнителният съвет на ЮНЕСКО избра посланика на България във Франция и постоянен представител на страната в организацията Ирина Бокова за нов генерален директор, предаде агенция Интерфакс. Това съобщи след края на гласуването председателят на изпълнителния съвет на ЮНЕСКО Олабии Бабалола Жозеф Яи от Бенин. Според действащата процедура Бокова трябва да бъде представена за утвърждаване на генерална конференция на ЮНЕСКО, която ще се открие в Париж на 6 октомври.

Извънредният и пълномощен посланик на Република България във Франция и постоянен представител на България в ЮНЕСКО Ирина Бокова беше избрана днес на поста генерален директор на ЮНЕСКО, отразява на страниците си руският вестник „Комсомолская правда”.
Бокова е избрана за ръководител на ЮНЕСКО на заседание на Изпълнителния съвет, който ще представи кандидатурата й за одобрение на Генералната конференция, която ще се проведе от 6 до 23 октомври. Одобряването на новия генерален директор на организацията е насрочено за 15 октомври.
Бокова ще стане първата жена, поела ръководството на ЮНЕСКО, отбелязва изданието.
Пълномощията на действащия генерален директор на ЮНЕСКО Коитиро Мацуури, който заема длъжността от 1999 г., изтичат през ноември 2009 г.
Ръководителят на ЮНЕСКО се избира за период от четири години и може да се преизбира още веднъж.

На 22 септември, на петия тур на гласуването на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, извънредният и пълномощен посланик на Република България във Франция и постоянен представител на България в ЮНЕСКО Ирина Бокова бе избрана за нов генерален директор на световната организация, пише вестник „Коммерсант”.
Ирина Бокова е избрана за ръководител на ЮНЕСКО на заседание на Изпълнителния съвет, който ще представи кандидатурата й за одобрение на Генералната конференция. Тя ще се проведе между 6 и 23 октомври 2009 г. Одобрението на новия ръководител на организацията е насрочено за 15 октомври.
Действащият ръководител на организацията е японецът Коитиро Мацуури. Той е избран за поста през 1999 г. за първи път. Пълномощията му изтичат през ноември тази година.

Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) ще бъде оглавена от жена за първи път, предаде агенция ИТАР-ТАСС. Днес Изпълнителният съвет на организацията избра Ирина Бокова за поста генерален директор.
На петия, решителен тур на гласуването, кандидатурата на Бокова беше подкрепена от 31 от участниците в Изпълнителния съвет, а съперникът й – министърът на културата на Египет Фарук Хосни, получи 27 гласа.
Бокова ще бъде не само първият български представител на този пост, но и първата жена, която ще оглави ЮНЕСКО. От създаването си непосредствено след края на Втората световна война до днес организацията е била оглавявана от деветима генерални директори мъже.

Постоянният български представител в ЮНЕСКО и извънредният и пълномощен посланик на България във Франция Ирина Бокова стана новият генерален директор на ЮНЕСКО, като победи в петия решителен тур на гласуването на Изпълнителния съвет на организацията, предаде Газета ру.
Бокова е избрана за ръководител на ЮНЕСКО на заседание на Изпълнителния съвет, който ще представи кандидатурата й за одобрение на Генералната конференция, заяви председателят на Съвета Олабии Бабалола Жозеф Яй, който е постоянен представител на Бенин в ЮНЕСКО.
Бокова ще стане първата жена, която ще заеме поста на генерален директор на организацията.
Ирина Бокова е завършила магистратура по международни отношения в Московски държавен институт по международни отношения през 1976 г. Работила е като постоянен представител на България в ООН, била е министър на външните работи. Сега е извънреден и постоянен посланик на България във Франция и постоянен представител на страната в ЮНЕСКО. Тя владее перфектно руски, френски, испански, английски, както и е запозната в дълбочина с историята и съвременните проблеми на международните отношения.

Резултатите от петия тур на гласуването на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО определиха извънредния и пълномощен посланик на България във Франция и постоянен посланик на страната в ЮНЕСКО Ирина Бокова за нов генерален директор на организацията, предаде радио „Ехото на Москва”.
Нейната кандидатура ще бъда одобрена през октомври.
Ръководителят на ЮНЕСКО се избира за период от четири години. За този пост претендира и руският заместник-външен министър Александър Яковенко, но той впоследствие оттегли кандидатурата си, припомни радиото.

Постоянният посланик на България в ЮНЕСКО Ирина Бокова реши призивът към съгласие и партньорство да заеме основно място в първото й изявление след избирането й за генерален директор на ЮНЕСКО, отбелязва на страниците си руският вестник „Взгляд”.
Бокова изрази намерението си да вземе предвид в работата си предложенията на другите кандидати за високопоставения пост в Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО).
При проведения пети решителен тур на изборите на Изпълнителния съвет, който е съставен от представители на 58 страни, Бокова спечели 31 гласа, а основният й съперник – министърът на културата на Египет, Фарук Хосни, получи само 27. Пред журналисти победителката изрази уважение към конкурента си.
Бокова ще бъде първата жена, която ще заеме поста на генерален секретар на ЮНЕСКО, припомня изданието.

Бивш министър на външните работи на България Ирина Бокова беше избран за генерален директор на Организацията на Обединените на нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО), предаде агенция РБК.
Ирина Бокова се бори за поста срещу министъра на културата на Египет Фарук Хосни и го победи в петия тур на изборите на Изпълнителния съвет, като спечели 31 от 58 гласа.
Ирина Бокова ще стане първата жена, която ще поеме ръководството на организацията. На 15 октомври тя ще смени действащия генерален директор на ЮНЕСКО Коичиро Мацуури.
Ръководителят на ЮНЕСКО се избира за период от четири години и може да бъде преизбран.

Ирина Бокова беше избрана на поста генерален директор на ЮНЕСКО на петия тур от гласуването на Изпълнителния съвет на организацията, отбеляза „Нюз ру”.
Бокова е избрана за ръководител на ЮНЕСКО на заседание на Изпълнителния съвет. Той ще предложи кандидатурата й за одобрение на Генералната конференция, която ще продължи от 6 до 23 октомври тази година. Одобряването на новия ръководител на организацията е насрочено за 15 октомври.
Първоначално, в борбата за поста взеха участие девет кандидати, между които беше и заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Яковенко. Миналата събота той сам се отказа от кандидатурата си.
Бокова е завършила Московския държавен институт по международни отношения през 1976 г. Тя владее отлично работните езици на международните организации – руски, английски, френски и испански.

В парижката централа на ЮНЕСКО за първи път в историята на организацията вчера беше отработена процедура по избиране на нов генерален директор с жребий, коментира руският вестник „Время новостей”. Това беше направено заради възможността да се достигне до този уникален вариант, ако след последния пети кръг на гласуването двамата останали кандидати наберат, както в предишния кръг, еднакъв брой гласове. До финала стигнаха 71-годишният министър на културата на Египет Фарук Хосни и 57-годишният посланик на България във Франция Ирина Бокова, която заема и поста на специален представител на своята страна в ЮНЕСКО. Изборите за десети генерален директор на ЮНЕСКО станаха най-дългите в историята на тази влиятелна международна организация, обединяваща 193 държави в света. Първият кръг от гласуването се състоя на 17 септември.

 


Сходни връзки

Българка застава начело на ЮНЕСКО | 3 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Българка застава начело на ЮНЕСКО
Автор: Anonymous да 2009-09-23 @ 09:36 EEST

Навремето така отбелязохме избирането на чернокож председател на ООН.

Има качества жената, кандидатствала е и са я избрали. Толкоз! Да не би сега българите да станахме по-хубави?! Изключително приятно е, че има качествени българи, които получават признание по света, но с това ние трябва да свикваме. Няма нужда да постъпваме като рода горски маймуни, от които една я отвели в зоопарка.

Българка застава начело на ЮНЕСКО
Автор: Anonymous да 2009-09-23 @ 16:39 EEST

това не е ли майката на софииският автокрадец Георги Боков????който дълги години се измъква благодарение на позициите на баща си!!!!!!

няма оправия в тая "кочина"  призовавам всички трудоспособни и грамотни хора да напуснат този ад,  и да се ориентират към чужбина!!!

Българка застава начело на ЮНЕСКО
Автор: Anonymous да 2009-09-23 @ 17:26 EEST
Не е майка ами леля. Брат и поемаше вината с мезета, а тя наричаше бившия ни външен министър - Надка?

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди