изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 07:41 EEST
Викат ДАНС на помощ срещу футболните босове    
Новини
Смятаме, че в ревизията на НАП на футболните клубове има достатъчно данни за нередности, за да бъде сезирана ДАНС, каза председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси Яне Янев пред журналисти след среща с директора на Националната следствена служба Бойко Найденов.


Лидерът на РЗС посочи, че комисията ще разгледа на специално заседание направеното от данъчната агенция, която откри близо 8 млн. данъчни задължения на някои от най-големите отбори, и ще възложи на прокуратурата цялостна проверка и експертизи на незаконни парични потоци, съобщи БТА.
Според Янев ако се направи цялостна проверка, ще се види, че няма приходи, които да се легитимни и да могат да бъдат доказани, не само по отношение на заплатите и осигуровките на футболистите, а и по отношение на поддържането на спортните съоръжения, стадионите и на състоянието на отборите като цяло.
"Докладът на НАП е само първата част от необходимото, защото става въпрос за трайни корупционни практики налагани с години. Голяма част от клубовете работят с “черни каси” и голяма част от президентите използват отборите за пране на мръсни пари", заяви още Янев, цитиран от "Фокус".
Той припомни, че всеки превод над 30 000 лева трябва да се проверява за произход на средства и че има уверението от премиера, че тази "порочна практика" ще бъде прекратена.
"Всичко това се прави за да бъде изваден футболът от сенчестия бизнес", заяви още Янев и допълни, че е предложил на колегите си от Комисията за борба с корупцията да бъдат извикани за изслушване футболните босове. Според него трябва да бъдат проверени всички собственици и президенти на футболни клубове, както и ВИП-футболистите. По думите на депутата досега не е имало политическа воля да се разследват тези нередности.
"И футболисти, и ръководства на футболни клубове от „А” група носят отговорност за откритите нарушения", заяви пък изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов, който също присъства на срещата. Той отказа да назове имената на клубовете или на отборите с мотив, че това е „данъчноосигурителна тайна”. Стефанов добави, че всички клубове в "А" група са били проверени и където има нужда от административни наказания, ще бъдат наложени глоби.
От своя страна премиерът Бойко Борисов съобщи, че е възложил разследване по случая с укритите данъци на футболните отбори и уточни, че те са повече от 8. Той обаче наредил да не се споменават все още имената на клубовете и да се върви докрай спрямо всички, които са нарушавали закона.
„Или държавата решава: в даден момент да помогне на футболните клубове - официално, след решение на парламент или Министерски съвет, или на футболните клубове, ако искат. Но да се крие и да се лъже по този безобразен начин, не може. Те опорочават системата по този начин и се стига до този срамен, пародиен за всички българи начин, независимо от това дали са левскари или цесекари, по този безобразен начин заради някаква евтина печалба, да се загърби интересът на феновете на първо място”, каза министър-председателят. По думите му това създава напрежение и в държавата.
Помолен за коментар на информацията, че футболисти са осигурявани само на 220 лева, той заяви: "Аз съжалявам, че действаме така сякаш държавата започва от нас. Все едно 20 години това не е правено. Съжалявам, защото където и да пипнеш, то е фалшива, корупционна, лъжлива схема – където и да пипнеш. Дали в правителствените самолети или във футболния клуб – навсякъде. Просто 20 години явно такъв манталитет е създаден. Но колкото и да ме мразят, така ще действам”.
В ПФК "ЦСКА" АД, по време на управлението на Александър Томов, не е имало укриване на данъци; пране на пари; заплащане на комисионни на служители на клуба, въпреки че това не е забранено от закона, заявиха междувременно в съобщение от офиса на Томов.  В края на 2006-а, началото на 2007 г., непосредствено след като Александър Томов поема ПФК ЦСКА АД, всички заплати, премии, включително анекси бяха декларирани публично и включени в данъчните справки, като тогава Красимир Стефанов, като зам.- директор на НАП, бе лично осведомен за тази стъпка, се казва още в изявлението на Томов.dir.bg
 


Сходни връзки

Викат ДАНС на помощ срещу футболните босове | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди