изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 03:01 EEST
Люба Манолова: Хора от ДАНС искат да свалят Бойко!    
ИнтервютаПетко Сертов трябваше да бъде уволнен, още като пусна депутатите да прелистват папки по “Галерия”, смята журналистката Люба Манолова. Хаджолов и Зайков не са обелвали и зъб за скандалната си информация, докато са работили в агенцията, обърна внимание тя в интервю за "ШОУ" и постави любопитен въпрос: Кой взе милионите за Сретен Йосич?

Люба Манолова е родена в София. Завършила е история в СУ “Св. Климент Охридски”. Била е репортер във в. “Народна младеж”, радио “Свободна Европа”, списание “Български дневник”, в. “Демокрация”. Авторка на книгата “Външният дълг и 10 ноември в документи и тайни”. От 2006 г. има сайт - “Хроники”, lubamanolova.info.
Специално за читателите на “ШОУ” тя разнищва големите скандали около тайните служби през изминалата седмица, задкулисните действия на политиците и истинската история около секретната разработка “Галерия”.

- Оказа се, че политическият кабинет на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, чийто член е бил Алексей Петров, е назначен на 7 април 2009 г.!

- Ами може би Румен Петков затова беше толкова спокоен /смях/. Прав е Иван Костов, като казва, че трябва да се види какво точно е работил въпросният съветник. Като бодигард, като барета, като какво?!
Ако говорим сериозно, за мен прицелът на тази съшита с бели конци акция е правителството. Като сринеш една служба за национална сигурност, ти удряш властта.

- Кой иска да бламира правителството?

- Хора, които по времето на управлението на несъстоялия се монарх Сакскобургготски бяха против главния секретар на МВР Бойко Борисов.

Алексей Петров беше в един и същи кръг с прокурора Филчев, с министъра Петканов...
Тогава бяха извадени снимките на действащи политици на една яхта с Иван Тодоров - Доктора, когото след това взривиха, а по-късно застреляха. Покриха тихомълком историята, защото се знае, че има много силна дружба между присъствалия там Милен Велчев и Кирил, синът на Сакскобургготски.

След това гръмна историята с ареста на Сретен Йосич през лятото на 2002 година. Настана суматоха, че са му взели ДНК, защото имало данни, че Йосич може да бъде подменен, дори че замисля бягство. По-късно се появи твърдение, че сръбската мафия е дала 3 млн. долара за освобождаването му – нещо, което не бе опровергано. Тогава Бойко Борисов беше главен секретар на МВР и като такъв сигнализира холандските съдебни власти, след което самият Йосич беше много бързо екстрадиран в Холандия. Това не се хареса на тези, които явно бяха обещали той да бъде пуснат. Бойко Борисов тогава попречи на някого да си изпълни ангажимента, за който бяха броени тези милиони...

- И кой ги взе?

- Нека

Алексей Петров каже кой взе милионите за освобождаването на Йосич...

Нали всичко знае... Защото Йосич не спира да твърди, че са взети. Остана неизяснено и кой накара после Сретен Йосич да говори против Бойко Борисов, когато той започна да набира скорост към по-сериозно ниво в политиката.

- Алексей Петров отправи много сериозно обвинение - че сега в ДАНС се връща стилът на работа от периода на “студената война”?

- Такова нещо може да си го позволи някой на Женския пазар, но не и един доктор на науките...
Аз много уважавам Алексей Петров като бивша барета. След случая в кв. “Белите брези”, когато заедно с него поделението напуснаха страшно много барети, той имаше нормална позиция...

- Не мислиш ли, че бившите агенти на ДАНС Хаджолов и Зайков действаха като камикадзета?

- Доста тъпа и самоубийствена е акцията, ако нашата прокуратура беше истинска прокуратура. Но у нас тя е преди
всичко “хуманна” институция. Може би това им дава основание да са толкова спокойни тези двама бивши служители от ДАНС.

Не съм чула някой да напусне ФБР или ЦРУ и сетне да дава интервюта

какво става там. Зайков и Хаджолов би следвало да разполагат с доказателства и документи за твърденията си, че в новото ръководство на ДАНС има хора, които са зависими от чужди служби и са получавали пари за това...
Всичко трябва да се провери... Всъщност те проверките започнаха. Сегашният председател на ДАНС Цветлин Йовчев назначи такава проверка – и тя установи, че бившите служители на ДАНС не са обелвали и зъб по надлежния ред за информацията, която започнаха да разнасят, след като напуснаха! Сега остава да се види дали Зайков и Хаджолов не са извършили престъпление по служба, прикривайки информация, станала им известна при изпълнение на служебните им задължения. А ако пък няма нищо общо с истината това, което говорят – би трябвало да последва съд за клевета и опит за злепоставяне на институцията.

- Защо всички реагираха така бурно на съобщението за доклад от ДАНС с 10 корумпирани министри от Станишевото правителство?

- Защото отново се говори за нещо виртуално. Това, за което говорят, не е доклад, а по-скоро 6-месечният отчет на ДАНС, който пък не е от онези регулярни доклади, които се изпращат на министър-председателя, президента и председателя на Народното събрание.
Нещата са уредени и регламентирани точно: според чл. 131, ал. 2 и 3 от Закона за ДАНС председателят на агенцията представя на Министерски съвет годишен доклад за дейността си, а правителството внася доклада в Народното събрание, който се приема с решение. Тук отчетът е шестмесечен, може би поради смяна на ръководството. Това не е доклад, който се дава на тримата големи в държавата.

- Тия политици държавни мъже не са ли чели Закона за ДАНС, че така подскочиха – има ли, няма ли доклад?

- Изглежда, че не са. Кой изобщо чете нещо? В миналия парламент шестима депутати си позволиха да отидат в ДАНС, да искат документи, да плюнчат и разлистват, да търсят сметка, привикват и разпитват служители, което Сертов им позволи... Това беше незаконно. Защо Петко Сертов ги допусна, защо им отвори вратата? Тогава той трябваше да бъде уволнен незабавно, но го оставиха! Трябва да е ясно едно нещо: депутатите нямаха право да влизат в ДАНС - това беше грубо нарушение на закона! И това ако не е скандал – не знам кое е...

- Сега Сертов продължава да твърди, че не е разписвал започването на разработката “Галерия”, а е разписал само искането за СРС-та?

- Ами да, доколкото чух от Иван Костов, Сертов е подписал предложението си до съда да се използват СРС-та по повод на сайта “Опасните”.

След 4 месеца, като са видели резултатите от СРС-тата, е стартирала “Галерия”... Просто и ясно. В такъв случай свързан ли е Сертов с “Галерия” или не е? Да не би някой друг да е искал разрешение от съда за използване на СРС-та? Сертов е искал и оттам всъщност е тръгнала разработката „Галерия”.
А това, че от ДАНС е изтичала информация, го призна и един журналист. По повод на “Галерия” той заяви: “Бързо разбрахме, че сме обект на подслушване.” Сега, ако сме истинска държава, би трябвало прокурорът да заведе една преписка и да разбере кой му е дал информация, че е обект на подслушване? Някой от ДАНС е във всички случаи, а това не е безобидно...

Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА / http://blitz.bg
 


Сходни връзки

Люба Манолова: Хора от ДАНС искат да свалят Бойко! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди