изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:47 EEST
Очаква се ”хлебна война” у нас    
Икономика
Големи съкращения и фалити на хлебопроизводители очаква браншът през следващите няколко месеца.


В страната ще се разгърне истинска "хлебна война" - с намаляване на цените, но и влошаване на качеството. Прогнозата е на Федерацията на хлебопроизводителите във Варна, съобщи bTV.
Вследствие на кризата и нелоялната конкуренция две големи фирми са пред фалит и се продават. Подобна съдба очаква и други производители, включително по-малки. "Над 50%, смело мога да кажа, от производителите в нашия регион работят на черно. Имам предвид, че не се плащат осигуровки, не се плаща и ДДС, и по този начин един производител излиза на пазара с цена, която е по-ниска, даже на моменти под себестойност", обяснява председателят на Федерацията на хлебопроизводителите – Варна, Иво Бонев. Най-често под себестойност е заводският хляб. Въпреки, че е евтин, той не е на нужното качество.
"Пшеницата, която се получава от новата реколта е 90% фуражна. В зависимост от това и брашното е със съответните подобрители, коректори и избелители, за да стане хляб, а точно това брашно се използва от производителите на заводски хляб", признава Борисов.
В магазините в Добрич заводският хляб струва 45 стотинки, а във Варна - двойно по-скъпо. Цената на едро е една, но търговците се възползват и надуват цените. Затова през последните дни има постоянно поевтиняване. Намаляването на цените ще продължи заради войната между производителите, работата на черно и натиска на търговските вериги.
В същото време съкращенията на персонал, вероятно ще стигнат до 15%. Много работници, които са потърсили късмета си в същия бранш на запад, сега се връщат. "Миналата година работих в чужбина - в Гърция, но там удари кризата и реших да се върна в България, щото по-сигурна е тук работата", признава Маргирос Маргиросов. DIR.BG
 


Сходни връзки

Очаква се ”хлебна война” у нас | 5 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Очаква се ”хлебна война” у нас
Автор: Anonymous да 2009-09-24 @ 10:33 EEST
така хляб за 45 ст. не съм видял никъде,за 50 да ама 45 няма.. и във Варна хляба не е 1 лев а 60 ст. има и от 70 и от 80 и от 1 лев както и в Добрич и не винаги най-евтиния хляб е смотан,наскоро купух някакъв за 50 ст. и смея да кажа че не бях ял такъв от месеци..
Очаква се ”хлебна война” у нас
Автор: Anonymous да 2009-09-24 @ 13:44 EEST

za6to nikoi nekomentira ka4estvoto na xlqba-zatova 4e nqma ruj a se prodava boqdisan za rujen,zatova kak plesenqsva burzo v tezi opakovki ...

Очаква се ”хлебна война” у нас
Автор: Anonymous да 2009-09-24 @ 18:42 EEST

Плесенясва когато е опакован набързо и не по технология... Колкото до  "ръжения хляб", той никога не е само от ръжено брашно. 

Хлебната война не искам да я коментирам - от зърното, до опечения хляб бизнесмените са все един и същ стереотип на мислене.  

Очаква се ”хлебна война” у нас
Автор: Anonymous да 2009-09-24 @ 22:53 EEST
Нас потребителите не ни интересува дали хляба е набързо пакетиран.Нас ни интересува качеството,цената и съдържанието на хляба .
Очаква се ”хлебна война” у нас
Автор: Anonymous да 2009-09-26 @ 22:17 EEST

Плесенясването няма връзка със съдържанието... Това исках да ти кажа "на вас, потребителите". :-Р

Какво точно ви притеснява? Ниската цена, в сравнение с това ако си го приготвяте в къщи, идва от обема на производството. Машините в хлебозаводите имат по-голяма производителност за единица време. А това, че се ползват по-евтини (по-нискокачествени) брашна не означава, че ви тровят. Качеството е добро според мен.

Сигурно ако разберете козунака как се прави и ще смените вярата... Тъй ли? А как се обработват колбасите, сигурно ще станете вегитарианец... Така ли? Хаха... Не знам защо, не познавам някой да е умрял от ядене на редовно произведени колбаси.   


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди