изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 06:39 EEST
ПРЕДСТАВЯТ В ДОБРИЧ ИЗЛОЖБА, ГОСТУВАЛА В БРЮКСЕЛ    
КултураСлед нашия град експозицията ще гостува във всички страни-членки на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество


В Регионална библиотека "Дора Габе" е представена изложбата "Европейското откриване на Черно море".  Организатори са община Добрич, Държавна агенция "Архиви", Черноморски институт - Бургас, Международен търговски и културен център ГЕОПАН и библиотеката. Експозицията се реализира по проект и показва най-ценните исторически и географски  карти на Европа и басейна на Черно море в периода ІІ - ХVІІІ век. Представени са и черноморските общини Несебър, Поморие,  Бургас, Созопол, Пристанище Бургас и Летище Бургас.
Приета с голям успех в Европейския парламент в Брюксел през 2008 година, изложбата започна своята обиколка в страните от Черноморския регион, като първата страна-домакин след Белгия бе Молдова.  Експозицията бе е представена и в Одрин, Турция, Созопол и Бургас.
Авторът на идеята и  реализацията на този мащабен проект за представяне на черноморска България е д-р Стефан Пейков, изпълнителен директор на  ГЕОПАН. В екипа участват още Димитър Стоименов - главен експерт в Държавна агенция "Архиви", графичният дизайнер Константин Отонов - автор на пространственото и графичното решение, а консултант е д-р Виолета Василчина от Института за изкуствознание при БАН.
Представени са няколко основни изложбени модула. Първият от тях въвежда в атмосферата на изложбата и задава  широка рамка на представянето. Вторият - "Западното Черноморско крайбрежие в стари карти и гравюри" (ІІ - ХІХ в.)" е основна информационна ос и е подготвен от Държавна агенция "Архиви". ''Хора и градове" е централна тема на третия модул, който представя черноморските общини. В него със самостоятелни изложбени и информационни експозиции български общини разказват за културния, туристическия и икономическия си потенциал.
По покана на ПАЧИС /Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество/, след Добрич изложбата ще посети всички страни-членки на Асамблеята.
 


Сходни връзки

ПРЕДСТАВЯТ В ДОБРИЧ ИЗЛОЖБА, ГОСТУВАЛА В БРЮКСЕЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди