изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:24 EET
НЕДОФИНАНСИРАНЕТО И КАДРОВАТА ПОЛИТИКА - ОСНОВНИ ПРОБЛЕМИ НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ    
ЗдравеНедостатъчното финансиране и недостигът на кадри са двата основни проблема на лечебните заведения в Добричка област.


Около това становище се обединиха участниците в среща по проблемите в здравеопазването в областна управа. На срещата присъстваха областният управител Желязко Желязков, заместникът му д-р Катя Ганова, директорите на РЗОК, РИОКОЗ, РЦЗ, на Многопрофилните болници за активно лечение в областта, управители на Диагностично-консултативни центрове.
Лекарите бяха категорични, че трябва да има нов Национален рамков договор и стойността на клиничните пътеки в него да бъдат актуализирани съобразно инфлацията. В клиничните пътеки има безумия, някои са много високо оценени, направени като за "наши хора", каза председателят на Районната лекарска колегия д-р Демиров. Той коментира, че като цяло в пътеките има пари, но те трябва да се преструктурират. В болниците има редица дейности, които не се финансират по никакъв начин, посочи изпълнителният директор на МБАЛ в Добрич д-р Жанина Калинкова. Като пример тя даде Отделението по съдебна медицина, диспансерните и фтизиатричния кабинет. Като друг проблем д-р Калинкова постави натовареността на Спешно отделение. "Целият неизследван, необслужен по някаква причина поток от пациенти в доболничната помощ преминава през него", каза тя. По думите на управителя на МБАЛ, пикът е бил през август, когато през Спешно отделение са преминали 5 300 пациенти, при около 3 800 средно на месец. Само около 20 процента от потърсилите медицинска помощ са имали индикации за хоспитализация. "Крайно време е да се изработят стандарти за спешната медицина, да се изясни кой има право да посети Спешно отделение". Управителите на ДЦК I и II в Добрич д-р Велина Комарева и д-р Валери Веселинов поставиха като основен проблем недостигът на регулативни стандарти. В ДКЦ I положението било най-сериозно при ендокринолозите и кардиолозите.
В ДКЦ II няма лекари на възраст под 40 години, каза д-р Веселинов. "За да бъдат привлечени млади лекари трябва да има пари. Как да ги привлечем, когато заплатата е равна на две дежурства в чужбина?", попита той. Изпълнителният директор на болницата в Каварна д-р Иванов коментира, че има масова миграция на млади лекари в чужбина. Стана ясно, че и в МБАЛ в Добрич преобладават лекарите на възраст между 40 и 59 години - около 75 процента, младите - между 20 и 29 години, са само трима. От 14 лекари в МБАЛ в Тервел осем са пенсионери. 51, 3 години пък е средната възраст на лекарите в болницата в Балчик. "Застаряването на персонала в най-скоро време ще доведе до дефицит на кадри", каза изпълнителният директор на МБАЛ в Белия град д-р Войчев. Управителите на ДКЦ-ата поставиха и въпроса за липсата на специалисти - и в двата центъра няма алерголози и уролози, а в ДКЦ II и пулмолог. В болницата в Добрич пък има по един специалист по съдебна медицина, клинична патология, хематология, онкология. НДТ
 


Сходни връзки

НЕДОФИНАНСИРАНЕТО И КАДРОВАТА ПОЛИТИКА - ОСНОВНИ ПРОБЛЕМИ НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди