изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:08 EEST
ЕБВР ОТПУСНА ЗАЕМ ЗА "ФАМА"    
ИкономикаС 8 млн. евро увеличават капацитета и подобравят производството на мляко е млечни продукти в Добрич

От централата на третото по големина млекопреработвателно предприятие в страната "Фама" ЕАД, която е и мажоритарен собственик на добричката фирма "Сердика-90" АД, съобщиха, че вчера притежателят на дружествата - фондът за дялово участие GED и Европейската Банка за Възстановяване и Развитие /ЕБВР/ официално са подписали споразумение за финансиране, с което се полага началото на дългосрочно партньорство. Част от него е отпускането на 6-годишен инвестиционен заем на стойност 5.5 млн. евро, осигурен от ЕБВР, както и 2.5 млн. евро допълнителна инвестиция от страна на GED. Предоставен е гратисен период от 18 месеца, което дава възможност "Фама" да работи в условията на финансова стабилност в процеса на реализация на стратегията си за разрастване.
Една част от заема ще финансира значителното увеличаване на капацитета на "Фама" за производство на пресни млечни продукти, придобиването на допълнително оборудване и модернизиране на производството, както и оптимизиране на процесите. Друга част от заема ще бъде използвана за рефинансиране на съществуващи банкови задължения на компанията, поясняват от компанията. В 5-годишният бизнес план на млекопреработвателното предприятие е предвидена 2-годишна инвестиционна програма за подкрепа на развитието на собствена мрежа за дистрибуция, покриваща цялата страна, придобиване на ново информационно оборудване и въвеждане на интегрирана софтуерна информационна система.
Основан през 1996 г., GED е една от водещите независими компании за инвестиции в средни по големина частни фирми, опериращи в Югозападна Европа /Испания и Португалия/ и Югоизточна Европа /Румъния и България/.  GED управлява около 350 млн. евро чрез четири различни инвестиционни фонда и работи в две направления - инвестиции в частни компании и недвижими имоти. Основният инвестиционен фокус на компанията е в изкупуването на малки и средни предприятия, както и инвестирането в проекти, които предоставят възможност за растеж чрез стратегия за изкупуване и изграждане. Екипът на GED е съставен от 30 души, работещи в Испания, Португалия, Румъния и България.
"Фама" е на трето място по производство на млечни продукти в страната. Компанията предлага пълен асортимент от млечни продукти. Създадена през 1991 г., фирмата е сред основателите на Асоциация на млекопреработвателите в България, както е и член на Управителния й съвет. Производството й се намира в Добрич. В момента за компанията работят над 200 души. От юни 2007 г. "Фама" е изцяло собственост на GED Eastern Fund II. През 2008 г. млекопреработвателното дружество е реализирало годишни приходи от продажби над 27 млн. лева. Изключително високите цени на суровото мляко в този отрасъл в рамките на Европейския съюз имаха негативен ефект върху финансовите резултати на компанията през 2008 г., заявяват от компанията.
 


Сходни връзки

ЕБВР ОТПУСНА ЗАЕМ ЗА "ФАМА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди