изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:05 EEST
НА ПРАЗНИКА НА ДОБРИЧ КМЕТЪТ ПОЛУЧИ ПЛАКЕТ НА ПАРЛАМЕНТА    
НовиниВръчи го лично председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Датата 25 септември блести с не по-слаба светлина от дните на Съединението и Независимостта на България, посочи тя. Журналистът Йовчо Карамфилов бе удостоен със званието "Почетен гражданин на Добрич"

Тържествената сесия по повод 69-ата годишнина от възвръщането на Южна Добруджа към България и Деня на Добрич - 25 септември, бе уважена от много гости от България и чужбина. Сред присъстващите в зала "Добрич" бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, всички депутати от Осми Добрички многомандатен район, зам.-министъра на земеделието Преслав Борисов, генералният консул на Турция в Буркас, зам.-областният управител д-р Катя Ганова, чуждестранни делегации от побратимените на Добрич градове Къркларели /Турция/, Кавадарци /Македония/, Пинск /Беларус/, Залаегерсег /Унгария/. Делегацията от Измаил /Украйна/ бе водена от Сергей Стоянов - племенник на ген. Иван Колев. Сред гостите бяха още Иван Маринов - председател на Българското просветно дружество "Св. София", който е и представител на ръководството на Асоциацията на българите в Украйна, Иван Лефтеров - кмет на село Каменка, член на световния парламент на българите по света, Трифон Петров - народен учител по български език в с. Каменка. Да уважат празника на Добрич бяха пристигнали и почетните граждани Ани и Хари Летау, Борис Георгиев- Моката, Галина Дурмушлийска, Любен Бешков, Никола Богданов, Атанас Пеев, Петър Крумов, Райко Тонев, проф. Христо Контев.
Днес е празникът на историческата справедливост, източник на куража на поробените добруджанци - каза председателят на Общинския съвет Иван Мандев. 
"Добруджанци за 69-и път ще извисят чела, за да отпразнуваме нашата свобода, защото "без Добруджа няма България и без България няма Добруджа", каза в словото си кметът Детелина Николова. Тя завърши с думите "ще съхраним и завещаем на децата си нашата гореща благодарност към всички родолюбиви българи, които са допринесли за нашата свобода. Да пребъде Добрич мирен и преуспяващ!" 
Тя връчи отличията на новия почетен гражданин на Добрич журналиста Йовко Карамфилов, удостоен със званието с решение на Общинския съвет от 16 септември 2009 г. за  неговото ярко присъствие и значим принос в духовния  живот на Добрич и Добруджанския край.
Много развълнуван новият Почетен гражданин на Добрич сподели, че първите му думи са израз на благодарност към всички, които са решили да му присъдят нова високо звание. Той сподели, че е особено вълнуващо, че то му се връчва именно на 25 септември, ден, който той помни отпреди 69 години, когато като малко момче и той е посрещал българската войска. "И сега виждам неописуемата радост на добруджанци", каза Й. Карамфилов. Той добави, че отнася това високо признание към цялата добричка журналистика, защото добричките журналисти са верни летописци на историята на своя град. Той призова младите хора на Добрич "Бъдете верни на нашия град, въпреки съблазните на големите градове и чужди държави!" 
Кметът на Добрич Детелина Николова получи почетен плакет на Народното събрание, изработен по повод 130-годишнината на българската държавност. Отличието й бе връчено от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Тя каза: "Изключително вълнуващо е за мен да съм на вашия празник, който ме изпълва с родолюбие и национална гордост, че в България има такъв край като Добруджанския, и такива хора като добруджанци. 25 септември се вписва по един невероятно красив начин в цялата славна септемврийска история на България. Септември е изпълнен със значими дати за България като деня на Съединението и деня на Независимостта. Но, вашата дата - 25 септември, блести с не по-слаба светлина от тези празници - 6 септември и 22 септември, защото за българската държава всеки един край на Родината е безкрайно ценен. За нас държавниците остава да работим, така като са работили нашите праотци, за да бъдем достойни за великия им подвиг, за да допринесем нашата България да бъде по-уважавана, могъща, силна и независима държава в Европейския съюз". Ц. Цачева връчи на кмета Д. Николова плакета на Народното събрание. С него се удостояват държавници, които с работата си са допринесли за развитието на своя край и държава. Тя й го връчи с думите: "За това, което правите за Вашите съграждани и все така устремено и непреклонно да отстоявате позициите на Добрич пред централната власт. Искайте, дано ви се даде" 
"Приемам този знак на държавност с отговорността да пазим България и да работим за нея така, както са работили в годините назад нашите праотци. Да пребъде България, защото тя започва от Добруджа!", каза в отговор кметът Д. Николова.
Присъстващите бяха поздравени от името на областния управител Желязко Желязков. Съобщено бе, че са пристигнали и поздравителни адреси от президента Георги Първанов и министър-председателя Бойко Борисов, както и от много общини и институции от страната.
 


Сходни връзки

НА ПРАЗНИКА НА ДОБРИЧ КМЕТЪТ ПОЛУЧИ ПЛАКЕТ НА ПАРЛАМЕНТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди