изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:59 EEST
БЕЗ ЕКЗОТИЧНИ ЕКСКУРЗИИ ЗА ДЕПУТАТИТЕ    
НовиниПредупреди от Добрич председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя увери, че гласуването с чужди карти ще приключи в началото на 2010 г.

В началото на януари 2010 година битката срещу гласуването с чужди карти в парламента ще е окончателно завършена и спечелена - това каза пред журналисти в Добрич председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя добави, че е финализиран договорът с фирмата, която трябва да надгради съществуващата система за гласуване с елементи от биометрията. Става въпрос не само за пръстов отпечатък, а отчитане на достатъчен брой точки, които да позволяват индивидуализирането на всеки народен представител. С въвеждането на новата система ще могат българските граждани да имат представа кой народен представител как е гласувал. В момента, макар да се намира  макар народният представител да има регистрирано едно или две гласувания в пленарна зала, му се зачита за пълен работен ден.
На въпрос за приоритетите в законодателната дейност на парламента, Ц. Цачева посочи, че Министерски съвет е представил своята законодателна програма, която тя определи като много обемна и амбициозна. В нея са набелязани кратко-, средно- и дългосрочни приоритети. Според Ц. Цачева, най-важно е да се изменят или допълнят законите, които имат отношение към преодоляване на последиците от финансовата криза, за да се гарантират доходите на хората. Очаква се в парламента да бъде  внесен бюджетът за 2010 г. От това как ще бъдат разпределени финансите, как ще е балансиран бюджетът, ще зависи оцеляването на икономиката ни. Председателят на НС посочи още, че започва работа по съставяне на комисия, която ще има за задача да подготви проект за Изборен кодекс. За пръв път ще е подготви проект за кодифициране на тази дейност. Очаква се той да е готов през март. Не сроковете, а качеството на нормативните документи, е важно, отбеляза Ц. Цачева.
На въпрос дали се предвиждат промени в административно-процесуалния кодекс, за да се намали корупцията, тя обясни, че корупцията не е обект само на един нормативен акт. Трябва да има правно регламентиране, трябва да се спре възможността за корупционни практики. Да не се допуска конфликт на интереси, посочи тя. И добави, че битката с корупцията трябва да се води на всички нива, на всички етажи на властта.
Няма да има екзотични екскурзии на депутатите, предупреди още Цецка Цачева. Тя каза, че разходите за пътувания на народните представители в 41 НС ще бъдат драстично съкратени и сведени до екзистенц минимума. Ще се пътува само дотам, където е необходимо и на екзотичните екскурзии с държавни пари ще се сложи край, заяви тя. И добави, че има политическа воля да се прекрати порочната практика на предишния парламент.
Председателят на Народното събрание увери, че в новия парламент гласът на кметовете, на местната власт, ще се чува много по-силно, защото много от народните представители са бивши общински съветници. Децентрализацията и Европа на регионите имат съдържание, което още не е използвано. Силната децентрализация ще даде възможност на общините да работят по-конкурентноспособно, каза Ц. Цачева. И препоръча на кметовете да работят в по-тясно взаимодействие с общинските съвети.
 


Сходни връзки

БЕЗ ЕКЗОТИЧНИ ЕКСКУРЗИИ ЗА ДЕПУТАТИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди