изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:09 EEST
ЧЕРПИМ ОПИТ ОТ ДОБРИ ПРАКТИКИ В ЛОНДОН И ПРАГА    
НовиниНачалникът на отдел "Регионално развитие и административен контрол" в областна администрация Добрич Ангел Драгостинов бевключен в делегация от 18 представители на областни администрации, командирована по проект "Партньорство за развитие", финансиран по ОПАК и  изпълняван от областна администрация - Ловеч.

Това съобщиха от пресслужбата на администрацията. След посещението си в доклад до областния управител Ж. Желязков, А. Драгостинов подробно описва целта - подробно проучване на добрите практики за публично-частно партньорство /ПЧП/ и запознаване с най-успешните проекти, реализирани в различни сектори на икономиката и социалната сфера /жилищно строителство, околна среда, социална инфраструктура, транспорт, образование, спорт и отдих/.
 "ПЧП проектите обикновено изискват много време за подготовка, скъпоструващи са, наемат се много външни консултанти - финансови, технически, юридически; изпълняват се много и разнообразни изисквания - споделя Драгостинов. - За да участва в един такъв проект частният инвеститор трябва да има определен интерес. Много важно е преди започването на проекта да се направи задълбочено проучване, да се изработи финансов анализ, който да отрази изискванията не само на публичния, но и на частния сектор. И винаги следва да има компромиси по отношение на размера на печалбата и риска. Частните инвеститори очакват сигурност и гаранция от страна на публичния сектор и ако я получат, са съгласни на по-ниска норма на печалбата. Това от друга страна пък е изискване на публичния сектор, защото той сравнява финансовите потоци, които ще се насочат за заплащане към частния сектор с други подобни. Това е едно и от изискванията по ПЧП проектите - и двете страни да са удовлетворени"- казва А. Драгостинов.
Изводите, които прави той са, че визитата ще допринесе за пренасянето на добрите практики, на опита и постигнатия напредък при приложението на ПЧП в наши условия. В проведените работни срещи българската делегация е била запозната с различните области на сътрудничество, форми и модели на ПЧП, разпределянето на отговорностите и риска, осигуряването на пълна прозрачност при изпълнението на проектите. В България съществуват множество възможности за привличане на частни инвеститори и осигуряване на допълнителен финансов ресурс при предлагане на допълнителни услуги на обществото, смята още Драгостинов. Снимките са на обекти, реализирани по ПЧП, предоставени от пресслужбата на областна администрация.
 


Сходни връзки

ЧЕРПИМ ОПИТ ОТ ДОБРИ ПРАКТИКИ В ЛОНДОН И ПРАГА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди