изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 15:46 EEST
И ЕНЕЛ ПУСНА ВЕТРОПАРК В КАВАРНЕНСКО    
ИкономикаС инсталирана мощност от 21 MW вятърният парк "Камен бряг" ще може да произвежда над 56 млн. kWh, с което ще посрещне енергийните нужди на 19 000 домакинства и ще предотврати изхвърлянето на 50 000 тона CO2 годишно

От пресслужбата на група Enel съобщиха, че пускат в експлоатация първия си ветропарк в страната ни, който се намира в землището на Камен бряг, Каварненско. Оттам допълват, че през 2009 г. дружеството за възобновяеми енергийни източници на групата Enel очаква да въведе в експлоатация още 21 MW вятърни мощности в централата в Шабла, която в момента се изгражда.
Enel Green Power - дружеството на групата Enel, започна експлоатацията на парк "Камен бряг", който се състои от 7 турбини, всяка с мощност от 3 MW, и има обща мощност от 21 MW. Той покрива територия от близо 70 хектара. С годишно производство от над 56,5 млн. kWh и ще може да посрещне енергийните нужди на 19 000 домакинства, като същевременно спестява изхвърлянето на 50 000 тона въглероден диоксид годишно.
В края на 2008 г. "Енел Грийн Пауър България" подписа споразумение с "Глобал Уинд Пауър България" (дъщерно дружество на датската Global Wind Power) за придобиването на вятърния проект "Камен бряг" и на подобен проект, намиращ се в община Шабла. "Енел Грийн Пауър България" очаква да въведе в експлоатация още 21 MW вятърни мощности до края на настоящата година, когато проектът на компанията в Шабла, който се изгражда в момента, започне работа, допълват от пресслужбата. Enel Green Power е дружеството на групата Enel, което разработва и управлява производството на електроенергия от възобновяеми източници по света. То оперира над 4500 MW в централи, използващи водна, вятърна, геотермална и слънчева енергия, както и от биомаса, в 14 държави в Европа и Северна и Южна Америка. С над 17 kWh, произвеждани годишно, Enel Green Power е един от лидерите в света в сектора на възобновяемите енергийни източници. Президентът на компанията Франческо Стараче заявява, фирмата разраства бизнеса си в България. "Вече сме една крачка по-близо до постигането на балансиран енергиен микс в портфолиото ни в България. Вярваме във вятърната енергия и искаме да играем водеща роля в развиването на този енергиен източник в страната " - допълва Стараче.

ПРЕМИЕРЪТ ОТКРИВА ИНВЕСТИЦИЯ ЗА 270 МЛН. ЕВРО КРАЙ КАВАРНА

 


Сходни връзки

И ЕНЕЛ ПУСНА ВЕТРОПАРК В КАВАРНЕНСКО | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
И ЕНЕЛ ПУСНА ВЕТРОПАРК В КАВАРНЕНСКО
Автор: Anonymous да 2009-10-06 @ 16:10 EEST

Знаете ли? Накрая всички развити страни ще минат на ядрени източници. Те са безопасни, чисти при правилна експлоатация и много ефективни.

А тук ще си караме на скъпи източници, технологии които отпадат от Европа. Вятър работа! Ако ги оставите тези ветропаркове на самоиздръжка, веднага ще изчезнат.


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди