изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:54 EEST
Евродепутатите Филиз Хюсменова и проф. Владко Панайотов от АЛДЕ, ДПС внасят писмен въпрос    
Европейски съюз

 Двамата български евродепутати Филиз Хюсменова и проф. Владко Панайотов от АЛДЕ, ДПС внасят спешно писмен въпрос от първостепенна важност до еврокомисаря по опазването на околната среда Ставрос Димас дали и как се контролират здравната защита на европейските граждани и хигиенните условия в селищната среда. 



Евродепутатите от ДПС питат и при какви обстоятелства се разрешава цианидна инсталация за добив на злато да се изгради в центъра на град с над 160 хилядно население, въпреки протестите на хората?
            Хюсменова и Панайотов са сезирани от много избиратели, че в в идеалния център на Кърджали започва производство за преработка на полиметални руди по цианидна технология, а жилищните сгради са на по-малко от 300 метра от промишления обект. От две години "Горубсо" - Кърджали АД инвестира в цианидна инсталация в центъра на града в разрез с категоричното становище на местните власти, че гражданите ще бъдат изправени пред неподозирани рискове за здравето и живота им. Оценките на редица институции и независими експерти също са негативни, но в понеделник, на 5 октомври в Министерството на околната среда и водите в София механично е приета оценка за въздействие на околната среда.
            Евродепутатите очакват еврокомисаря Димас да отговори как и защо се разрешава стотици семейства да отглеждат децата си и да дишат вредни емисии от прах, циановодород и други отпадъци. С оглед на съществуващото европейско законодателство Хюсменова и Панайотов питат как и при какви обстоятелства на територията на ЕС се разрешава бизнес интереси да се налагат над доказаното обществено мнение и над грижата за европейските граждани.
Процедурата за писмен въпрос от първостепенна важност предвижда отговор в срок от три седмици след внасянето му.

 

Милена Димитрова - Политически съветник в Групата на АЛДЕ в Европейския парламент


 


Сходни връзки

Евродепутатите Филиз Хюсменова и проф. Владко Панайотов от АЛДЕ, ДПС внасят писмен въпрос | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди