изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:39 EEST
15-18 ЛЕВА ЩЕ Е ПРЕСТОЯТ В ХОСПИСА ЗА ДЕНОНОЩИЕ    
ОбществоМежду 15 и 18 лева на човек ще струва престоят в хосписа на възрастен човек за денонощие.


Това съобщи за НДТ директорът на Областния съвет на БЧК д-р Артюн Еринозов. Както вестникът ни писа, милосърдната организация има намерение да изгради хоспис в Добрич. Идеята е подкрепена и от Националния съвет на БЧК. Предвижда се първоначално в хосписа да бъдат разкрити 12-14 легла, като постепенно бъде достигнат оптималният им брой от около 30.
Не е правено социологическо проучване за това колко са хората, които се нуждаят от такъв вид услуга, нашата организация няма финансови възможности да поръча такова, сподели д-р Еринозов. От май-юни до момента обаче към ОС на БЧК са се обърнали пет-шест души, за да попитат, дали техни близки могат да ползват такива грижи, без дори да знаят, че има намерение за изграждане на хоспис. Д-р Еринозов цитира изследване на "Витоша рисърдч" от преди шест години, според което тогава в Добричка област е имало 900-1000 самотно живеещи хора на възраст на 65 години. Поне 10 процента от тях са много стари и немощни, посочи директорът на ОС на БЧК. Той припомни, че организацията има опит в подобна дейност. Преди пет-шест години се работеше по Американски проект за възрастни хора. По него, освен подпомагане с продукти от Хранителната банка, бяха полагани и домашни грижи за самотно живеещи и нуждаещи се от обгрижване. Тогава такава услуга ползваха около 60 жители на областта.
Въпросът с финансирането на хосписа е много важен, каза д-р Еринозов в отговор на въпрос на репортер на НДТ - от къде ще дойдат средствата за изграждането му. Ще се разчита на проекти и програми, на дарители, на обществеността, посочи директорът на ОС на БЧК. И допълни, че вероятно ще бъде обявена и кампания за набиране на средства.
Хосписи вече има изградени в два града - в София и Кърджали, каза д-р Еринозов. Там вече има чакащи, допълни той. НДТ
 


Сходни връзки

15-18 ЛЕВА ЩЕ Е ПРЕСТОЯТ В ХОСПИСА ЗА ДЕНОНОЩИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди