изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:18 EET
БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПОИСКА 15 НОВИ ДЪРЖАВНИ ПОМОЩИ ЗА ЗЕМЕДЕЛИЕТО ОТ ЕК    
НовиниНай-късно до средата на ноември България ще представи пред Европейската комисия (ЕК) 15 нови държавни помощи (субсидии) за одобрение (нотификация), съобщи пресцентърът на земеделското министерство.

 Целта е първоначално да се нотифицират пред ЕК широк кръг от субсидии, които при необходимост и финансова възможност да бъдат използвани през следващите години", каза зам.-министър Димитров. Държавни помощи по линия на литър качествено мляко вече няма да се предоставят, защото противоречат на принципите на Общата селскостопанска политика на ЕС. Подпомагането на животновъдите ще бъде по други разрешени от ЕК схеми. По линия на новите държавни помощи, страната ни ще поиска да подпомага млечния сектор за инвестиции и прилагането на други пазарни механизми, обяви зам.-министърът.
Близо 1.8 млн. лв. са получили над 1300 неактивни млекопроизводители през 2008 г. Сумата е разпределена между 1400 души от общо 9100, които имат право на млечна квота, сочи проверка на ДФ "Земеделие". Предвижда се да бъдат осигурени средства за изкупуване от държавата на квоти за около 150 000 тона мляко при средна цена 38-40 стотинки за литър, казасъобщи зам.-министър Цветан Димитров. По думите му в България вече три години пазар на квоти не съществува, т.е. държавата сама е принуждавала млекопроизводителите да преминат в сивия сектор. Мярката, която предстои да се въведе през следващата година, е държавата да изкупува квотите от фермите, които желаят да пренасочат своята производствена дейност в друг сектор. Изкупените квоти ще се предоставят безвъзмездно на фермери, които разширяват своята производствена дейност. Целта е да се облекчи финансовият натиск върху развиващите се фермери, които в противен случай би трябвало да отделят сериозен финансов ресурс за закупуване на допълнителни квоти. Тази форма на държавна помощ е една от антикризистните мерки за млечния сектор. Предвижда се и по Програмата за развитие на селските райони да има приоритетни мерки за подпомагане на фермерите в млечния и тютюневия сектор, които искат да  преориентират дейността си, обясни зам.-министърът. Около 30 млн. лв. държавни субсидии са нужни за преструктуриране на фермите в съответствие с изискванията за хуманно отношение към птиците в яйценосното направление. Предвидени са държавни помощи и в други сектори, които според наличието на финансов ресурс могат да започнат да се изплащат през втората половина на 2010 г. или в началото на 2011 г.
 


Сходни връзки

БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПОИСКА 15 НОВИ ДЪРЖАВНИ ПОМОЩИ ЗА ЗЕМЕДЕЛИЕТО ОТ ЕК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди