изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 23:48 EEST
ГРАЖДАНИ И ЦЪРКВА ПРОТИВ "СВИДЕТЕЛИ НА ЙЕХОВА"    
НовиниЛитийно шествие, протест и подписка срещу международния конгрес на сектата в неделя

За това, че в неделя в Добрич в най-голямата зала в града - тази с органа, ще се проведе международен конгрес на сектата "Свидетели на Йехова", на който се очаква да присъстват около 500 души от страната и чужбина, алармира вчера, на  пресконференция ВМРО - Добрич. Лидерът на младежката организация на воеводите допълни още, че "Свидетели на Йехова" има официално разрешение от кметството за ползването на залата.
Този път протестът на политическата сила е подкрепен и от Православната църква, като отец Велико Великов от храм "Света Троица" обяви, че в неделя от двете църкви в града към зала "Добрич" ще тръгнат литийни шествия в подкрепа на протеста, организиран от ВМРО.
Това е антидържавна секта, която отрича националните символи и всякакви празници - държавни, религиозни и дори лични. Отрича кръвопреливането и открито говори за настъпването на "небесното царство" и "унищожаването на всички човешки правителства" - заяви Пл. Николов. Регионалният председател за Добрич, Варна и Шумен на ВМРО Костадин Костадинов, бе категоричен, че проблемът може да бъде разрешен и по-много лесен начин, без непременно да бъде правена промяна в закона за вероизповеданията: "Достатъчно е само да се поиска и да бъде направена пререгистрация на всички неофициални религии у нас, като по този начин бъде отказана на сектите, разпространяващи пагубно влияние в страната ни и работещи срещу нашите деца".
"Сектата е създадена в САЩ в края на 19 и началото на 20 век. Ръководителите им търсят психически лабилни хора, които да се отдадат докрай на "Свидетели на Йехова". Имат нов "превод" на Библията, в който са допуснати над 5 000 умишлени грешки, като пазят в тайна преводачите си. Крайната им цел е промиване на мозъци и прехвърляне на личното имущество в полза на сектата", обясни отец Велико Великов.
"Свидетели на Йехова" е забранена в Европейския съюз. От тази година е забранена и в Русия. "Любопитното е, че сектата е забранена в Гърция, а лидерът в Добрич е грък - Георгиос Мавроматис - изгонен от страната си и дошъл тук" - каза Костадинов. Според него, членовете на сектата във Варна са около 150, от които 60 на сто са само болни възрастни жени. В Добрич "Свидетели на Йехова" има около 40-50 последователи, в Балчик са 20.
ВМРО в Добрич организира протестна подписка срещу активизирането на сектата, в която до момента са се подписали повече от 2 500 души. Подписката, заедно с Отворено писмо, в което се настоява държавата да предприеме необходимите действия за забрана дейността на "Свидетели на Йехова" в България, с цел предпазване на гражданите от вредните им идеи и защита на конституционно установения ред в държавата, ще бъдат изпратени до премиера Борисов, председателя на НС Цачева, министъра без портфейл Б. Димитров, директора на дирекция "Вероизповедания" и народните представители от Добрич. Пл. Йорданов добави, че ще настоява за среща с добричките депутати, като от тях ВМРО ще търси съдействие, за да се спре промиването на мозъци и ограбването на предимно самотни възрастни хора, които биват убеждавани, че "ще получат небесното царство само тези, които се откажат от земните блага" и така сектата, маскирана като НПО, както е и в Добрич - "Учебен център", ограбват хората, с цел генериране на финансов ресурс.
В писмото си до изпълнителната власт ВМРО проследяват историята на "Свидетели на Йехова". "Сектата е регистрирана в България през 1991 г. като Сдружение с нестопанска цел по тогава действащия Закон за лицата и семействата. Под това прикритие се извършва религиозна дейност в разрез с тогавашното българско законодателство. В следващите години на няколко пъти е отказана регистрация на сектата като вероизповедание. През 1998 г., със Заповед № 51 на зам.-министър председателя на Р България "Свидетели на Йехова" са регистрирани официално по Закона за вероизповеданията, след като сектата поема ангажименти пред ЕК по правата на човека и българските институции да се откаже от догмите, които проповядва. През 2003 г. по реда на НПК са събрани писмени сведения от малолетни и непълнолетни членове на сектата, които заявяват, че изповядват отказ от кръвопреливане. Материалите са предадени в дирекция "Вероизповедания" при МС и в Държавната агенция за закрила на детето. Действия за налагане на ограничения върху дейността на сектата не са предприети" - пише в Отвореното писмо. Църквата, заедно с ВМРО, призовава всички да се включат в мирния протест, който ще се проведе в неделя от 10 часа пред зала "Добрич".
 


Сходни връзки

ГРАЖДАНИ И ЦЪРКВА ПРОТИВ "СВИДЕТЕЛИ НА ЙЕХОВА" | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ГРАЖДАНИ И ЦЪРКВА ПРОТИВ "СВИДЕТЕЛИ НА ЙЕХОВА"
Автор: Anonymous да 2009-10-09 @ 12:45 EEST

Ex, какво "будно" общество си имаме в българия. ВМРО - Добрич не може да помогне на учителите, да принудят децата да не пият и да не пушат. Обаче за вкарването на хора в "правата вяра" са готови на какво ли не. Това ми мирише на 16-ти век, като са се тепали яко протестанти и католици. :-))

В джунглата хората може да са виновни по презумпция. В Цивилизацията обаче всеки е невинен до доказване на противното.

ГРАЖДАНИ И ЦЪРКВА ПРОТИВ "СВИДЕТЕЛИ НА ЙЕХОВА"
Автор: Anonymous да 2009-10-09 @ 19:34 EEST
Свидетелите имаха акция днес: в самия център на града раздаваха пропагандни материали.......

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.99 секунди