изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 22:42 EEST
Президентът на Полша подписа Лисабонския договор    
Европейски съюз
Полският президент Лех Качински подписа Лисабонския договор за реформиране на институциите на Европейския съюз, като по този начин завърши процеса по ратифицирането му от Полша, съобщиха Ройтерс и ДПА, на които се позова БТА.


Сега Чехия остава последната страна членка на ЕС, която не е ратифицирала споразумението.
Качински, евроскептик с консервативни убеждения, подписа договора на церемония в президентския дворец, на която присъстваха председателите на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и на Европейския парламент Йежи Бузек, както и Фредрик Рейнфелд, министър-председателят на Швеция, която е ротационен председател на ЕС.
Преди да положи подписа си, Качински подчерта, че Европейският съюз остава обединение на суверенни държави и че трябва да остане отворен към нови членки, включително държави от Балканите и Грузия.
"ЕС остава строг съюз от национални държави и нека продължи да бъде такъв. В рамките на един съюз на суверенни държави ние можем да постигнем все по-големи успехи", заяви Качински.
"Сега имаме 27 страни членки. Аз съм дълбоко убеден, че това не е краят. ЕС, един успешен експеримент без прецедент в човешката история, не може да затвори вратите си за тези, които искат да се присъединят към него, не само за държавите на Балканите, но и за страни като Грузия", добави той.
Президентът отбеляза, че се е забавил с подписването на договора, докато получи одобрението на ирландските гласоподавателите, тъй като гласът на ирландците трябва да се уважи, а ЕС трябва да взема важните решения единодушно.
Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек заяви на церемонията, че за Полша "беше крайно време" да ратифицира договора. "Нашите граждани не се интересуват много от договори, но се интересуват много от това какво ние, политиците, можем да направим за тях", пошегува се той.
Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу припомни, че Лисабонският договор е израз на общото виждане за Европа и че с него приключва първият етап от разширяването на ЕС. Той отбеляза, че подписването на документа от Качински става в същата зала, където се състояха през 1989 г. преговорите около кръглата маса, на които профсъюзът "Солидарност" преговаряше за власт с комунистическия режим. Барозу подчерта също, че трябва да се отдаде дължимото на Полша, без която ЕС няма да е същият.
Шведският премиер Фредрик Рейнфелд изтъкна, че договорът ще позволи на ЕС да функционира по-успешно и ще даде на съюза по-голяма роля на международната арена. dir.bg
 


Сходни връзки

Президентът на Полша подписа Лисабонския договор | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди