изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:49 EET
С ДНИ БОЖУРОВО НОСИ ВОДА С БИДОНИ    
НовиниСондажът пресъхнал. Спешно прокопават и полагат 1 800 м водопровод, за да осигурят живителната течност от близкото Росеново

Вече близо 20-ина дни добричкото село Божурово е подложено на сух режим. Близо 1000-та жители на селото са принудени да мъкнат с коли и каруци в туби и бидони вода за личните си нужди от намиращите се в района около селото чешми. "За пиене купуваме от магазина, а за други нужди - пране, миене, ходим на около 2 км на горчивата чешма и Чучура" - призна кметът на Божурово Мюзефер Асан. Той сподели, че проблемът е в пресъхналия сондаж на селото и така станало, че по спешност трябва да се търси друго решение. Вчера дори заседава общинската комисия за бедствия и аварии към община Добричка, в чието заседание участие взе и Асан.
Оказва се, че досега Божурово е било захранвано от собствен сондаж, който е от 25-30 години и се е стопанисвал от местната земеделска кооперация, като "ВиК" е плащало на кооперацията за водата по 17 ст. на кубик, казаха жителите на селото. Членът на УС на кооперацията Илия Денев сподели, че сондажът е бил изграден навремето от АПК-то и тъй като държавата не го стопанисвала, при учредяването си го поела кооперацията. Станало така, че им изгоряла помпата и тъй като нямали средства за ремонт, се обърнали за помощ към "ВиК". Те им помогнали за ремонта, но помпата отново изгоряла и тогава пак ги потърсили. "Дойдоха по спешност и се оказа, че всъщност сондажът е пресъхнал и затова помпата изгаря" - поясни управителят на водното дружество Величко Василев. Веднага специалисти и геодезисти са огледали и се е стигнало до най-разумното решение - да бъде прокопана и положена 1 800 м водопроводна мрежа, която ще свърже Божурово с Росеново и така селото ще бъде захранено с вода. "Имаме още един сондаж, но той не е ползван от 25 години и за да го пуснем, трябват разрешителни от Е.оН и Басейнова дирекция, но процедурата е много тромава и ще стане сигурно нова година" - каза кметът Асан. Затова всички решават ВиК да изгради мрежата, която по първоначални разчети на фирмата ще е минимум 30-40 хил. лв. Тръбите вече са поръчани и се чака в понеделник, най-късно вторник да пристигнат и да почне тяхното полагане, тъй като три багера на фирмата работят и в почивните дни, прокопавайки трасето за тях.
Водният режим в селото допълнително се нагнетява и от спорове за пари. От кооперацията заявяват, че ВиК им дължи 30 хил. лв. за вода, като едва онзи ден били превели 10 хил., но все още им дължат 20 хил. лв. В същото време В. Василев - управител на дружеството, пък е категоричен, че селото дължи за вода 60 хил. лв., като за това е предоставило в кметството списък с длъжниците от селото. "Тук има вписани семейства, които от 1992 година не живеят в селото. Те няма как да ползват вода, но лихвите се трупат непрекъснато. Трябвало е от ВиК да ги прекъснат" - обясняват от селското кметство.
И така - докато чешмите са сухи, всеки се спасява кой как може - ходят с каруци и коли до чешмите в района, като едната от тях е на около 8 км, а другата на около 2. На едната от чешмите водата тече много бавно и като отидеш в 13 ч., се прибираш вечерта по тъмно около 20 ч.,споделят жителите на Божурово. Домакините пък се жалват от пълна мизерия - някои, които не са изхвърлили старите перални,  перат с тях, но други са принудени да перат на ръка. Сега върви сеитба, връщаме се вечер от полето и няма с какво да се измием, да не говорим за пране, казват мъжете.
В селото има детска градина, в която ходят 25 деца,  училище, посещавано от 90 деца и социален патронаж. Засега те няма да бъдат затваряни, като вода им се осигурява с водоноски от пожарната, а от днес с цистерни ще им носи вода сметопочистващата фирма "Шеле - България". Според предварителни разчети, до десетина дни трябва да имат ВиК-мрежа, но хората са притеснени от прогнозата за лошо време и се молят да не вали, та да може да не спира работата по водопровода.
 


Сходни връзки

С ДНИ БОЖУРОВО НОСИ ВОДА С БИДОНИ | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
С ДНИ БОЖУРОВО НОСИ ВОДА С БИДОНИ
Автор: Anonymous да 2009-10-12 @ 20:14 EEST

Velichkooooooooo Velichko...............!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

С ДНИ БОЖУРОВО НОСИ ВОДА С БИДОНИ
Автор: Anonymous да 2010-02-03 @ 22:09 EET

bravo gospodin asan dobra rabota otkakto stana kotka ulovi edno misle 

 


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди