изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:00 EET
ИЗЛОЖБА ПРЕДСТАВЯ ДОКУМЕНТИ И ФОТОСИ ЗА БЪЛГАРСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ    
КултураДокументалната изложба "Българската независимост" на Държавна агенция "Архиви" гостува в Добрич от днес до 26 октомври и е подредена в залите на Художествената галерия. Изложбата представя исторически документи и фотоси, проследяващи най-важните моменти от работата на българското правителство и дипломацията ни по обявяването и признаването на българската независимост на 22 септември 1908 г. във Велико Търново.

Оригиналите на документите и снимките се съхраняват в Централния държавен архив, Народната библиотека "Св. Кирил и св. Методий", Националния исторически музей, както и в териториалните държавни архиви - Велико Търново, Пазарджик, Пловдив, Монтана, Бургас, Габрово, Търговище и др. Изложбата, тиражирана в няколко екземпляра на постери, е пътуваща и досега е била експонирана в Народното събрание, в Пловдив, Стара Загора, Ямбол, Габрово, Ловеч, Силистра и др. Ще продължи представянето й и в други градове от страната.
Държавна агенция "Архиви" реализира и създаването на Дигитален архив по повод 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България, включващ най-важните документи, съхранявани в българските държавни архиви. Масивът съдържа над 1000 дигитални образа, част от които са включени в дигитална изложба, свързани тематично с годишнината. Дигиталната изложба е в интернет страницата на агенцията.
 


Сходни връзки

ИЗЛОЖБА ПРЕДСТАВЯ ДОКУМЕНТИ И ФОТОСИ ЗА БЪЛГАРСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди