изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 18:26 EEST
Кабинетът представи данъчните промени    
Новини
За увеличаване на приходната база на общините, измененията в Закона за местните данъци и такси /ЗМДТ/ предвиждат увеличаване на горната граница за определяне на размера на данъка върху недвижимите имоти - от 2 на хиляда на 2.5 промила.


Това съобщи правителствената информационна служба, предаде БТА.
Промяната означава, че общините имат право да увеличат данъка. Повишава се и горната граница за определяне размера на данъка при възмездно придобиване на имущество - от 2.5 на сто на 3%. Предложено е с данък да се облагат и придобитите по давност недвижими имоти, които досега не бяха изрично посочени като подлежащи на облагане при другите безвъзмездно придобити имоти. Предвид факта, че голяма част от недвижимите имоти в населените места от ниска категория остават извън обхвата на облагане, е предложено намаляване на прага за необлагането им - от 2520 лева на 1680 лева.
Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди промените освен в  ЗМДТ и на още четири закона, сред които ЗДДФЛ.
Най-сериозната промяна в ЗДДФЛ е облагането с данък при препродажба на имот. Предвижда се въвеждане на минимален срок от три години за притежаване на жилище, доходът от което да не бъде облаган при продажбата или замяната му. Действащата нормативна база допуска продажба, от която доходът е необлагаем, да се осъществи дори още в същия ден, в който е закупен имотът. Това позволява разпоредбата да се използва за заобикаляне на данъчното облагане, независимо от установеното изискване необлагането да се отнася само за доходи от сделки, които не са част от търговска дейност.
Условието имотът да е притежаван определен брой години ще гарантира, че сделката е инцидентна и не може да се квалифицира като спекулативна или сключена с намерение да се избегне плащането на данъци.
Хората с намалена работоспособност с 50 и над 50 на сто ще правят авансови вноски за доходи, различни от трудови правоотношения, след като доходът им през годината превиши размера на данъчното облекчение. Съществуващите разпоредби са неблагоприятни за данъчно задължените хора поради това, че през годината те дължат авансови вноски, които след ползването на данъчното облекчение в края на годината ще подлежат на връщане с годишната данъчна декларация.
Социалните партньори обсъдиха промените и в Закона за данъка върху добавената стойност /ЗДДС/.  Те  са разгледали предвижданите изменения в наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства. Промените в Закона за ДДС предвиждат осигуряването на дистанционна връзка между НАП и фискалните касови устройства.
Както е известно, най-големите изменения са свързани с увеличаването на акцизите, по-специално на цигарите. Но в последния момент отпадна предложението да се увеличи акцизът на твърдия алкохол. Има по-маловажни промени в облагането на горивата и се увеличава акцизът за тока за стопански нужди.
Предвижда се запазване на плоския данък. dir.bg
 


Сходни връзки

Кабинетът представи данъчните промени | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди