изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:59 EET
Химик направи нова плащаница с образа на Исус    
ЛюбопитноИталианският професор по химия Луиджи Гарласкели смята, че е разкрил тайната на Плащаницата от Торино. С методи и средства, които са били известни през Средновековието, професорът направил копие на плащаницата, на която според вярващите са отпечатани тялото и лицето на Исус.


Хобито на професора от Павиа е паранормалното. С група единомишленици търси научни обяснения за необясними явления.
  
  Преди 2000 години с плащаницата трябва да е било увито тялото на Исус след свалянето му от кръста.
  
  Това, което прави парчето плат свещено, е образът на висок 1,75 метра, ранен и брадат мъж върху тъканта.
  За вярващите това са чертите на Исус, които са се отпечатали върху плата.
  
  От 1578 г. плащаницата се съхранява в катедралата в Торино и привлича безброй поклонници. За последно беше показана през 2000 година. Тогава в Торино дойдоха над един милион души, за да я видят.
  
  Гарласкели и екипът направили точно копие на плащаницата само с материали и методи, които са били известни през Средновековието. Така химикът смята, че е дал още едно доказателство, че плащаницата е фалшификат.
  
  Ученият използвал ленено платно, изтъкано с методи от Средновековието. Чрез просто пране и варене го състарил. След това покрил с платното един от студентите си. С червеникава пигментна паста, съдържаща киселина, която е била известна през Средновековието, натъркал платното по очертанията на студента и оставил пигмента да попие за около половин час. Върху платното останал образът на студента. След това добавил следи от кръв, дупки от изгаряне и петна от вода.
  
  Резултатът има потресаваща прилика с истинската плащаница.
  
  Науката се занимава с Торинската плащаница от 1900 година. Изучаването й дори има име – синдонология (от sindon, което на старогръцки означава плащаница).
  
  През 1988 година с въглероден анализ три лаборатории в Швейцария, САЩ и Великобритания независимо една от друга датирали плата към XII–XIV век, т.е. не може да бъде плащаницата на Христос, е изводът на учените.
  
  Първият писмен източник за съществуването на плащаницата също е от този период и още тогава се поставя под съмнение автентичността й.
  
  Критици на резултатите от въглеродния анализ твърдят, че са изследвани парчета, с които през Средновековието са закърпени дупки от изгаряне. Така датирането не е представително за цялата плащаница.
  
  Освен това през 1999 година излиза израелско изследване, според което полените, открити върху платното, трябва да произхождат от растителни видове от Близкия изток.
  
  Критиците питат как върху платното са отразени детайли, които е открила съвременната наука. Например на главата на мъжа се вижда корона от тръни, а не венец от тръни, за разлика от всички други средновековни изображения на Исус, където е с трънен венец.
  
  Също така при отпечатъците на ръцете се вижда, че пироните са забити в китките, а не в дланите. Римляните действително така са разпъвали на кръст.
  
  Според Гарласкели сега поне е доказано, че е било технически изпълнимо да се направи фалшификат през Средновековието.
  
  Екипът на химика е направил копието на плащаницата за около седмица, но преди това години е експериментирал, за да открие точната концентрация на пигмент и киселина.

Dnes.bg

 


Сходни връзки

Химик направи нова плащаница с образа на Исус | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди