изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:38 EEST
Венцислав Върбанов излиза в бащинство, за да остане депутат    
Парламент
Венцислав Върбанов, който бе обявен от Конституционния съд за незаконосъобразно избран за депутат, може да се спаси, като излезе в бащинство. Ходът можел да спре излизането му от парламента, след като в понеделник ЦИК обяви нов резултат от изборите в Русе.


Върбанов потвърди пред вестник “Труд”, че вариант да излезе в бащинство съществувал - третият му син се роди преди дни. Той обаче не е вземал такова решение и не се е съветвал с юристи.
Специалисти от НОИ обясняват пред изданието, че депутатите не са по трудово правоотношение, а са на изборна длъжност и дори избраник да излезе в бащинство или майчинство и това не пречи мандатът му да бъде прекратен. В конституцията обаче пише, че мандат се прекратява само при: оставка, влизане в сила на присъда, неизбираемост или несъвместимост или смърт.
До казуса с Върбанов се стигна след решение на КС да уважи жалба на Синята коалиция, че е ощетена с 24 гласа в секция в Русе. Това доведе до разместване на мандати - сините вземат място от Русе, за сметка на Добрич. Обратна е рокадата за ДПС.
В понеделник вечерта в ЦИК спорили 2 часа не дали да изпълнят решението, а дали не трябва КС да бъде сезиран отново. Защото нито в конституцията, нито в изборния закон имало ясна процедура за прекратяване на мандата заради незаконосъобразност, както пише в решението на КС. А и случаят с Върбанов е прецедент.
Той обясни и че партията му “Обединени земеделци” ще поиска от лидерите на Синята коалиция Мартин Димитров и Иван Костов да сезират отново КС, този пък заради установени 142 гласа, надписани за сините в Русе.
Днес двамата нови депутати, заели мястото на Върбанов и неговия колега от Бюран Абазов, положиха клетва в началото на заседанието на парламента. Рушен Риза от ДПС става народен представител на мястото на Абазов, а Михаил Михайлов от Синята коалиция на мястото на Върбанов.
dir.bg

Двама нови депутати положиха клетва
14 октомври 2009 | 09:24 | Агенция "Фокус"
София. Двама нови депутати положиха клетва в началото на заседанието на парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Двамата депутати са Рушен Риза от ДПС на мястото на Бюрхан Абазов и Михаил Михайлов от Синята коалиция на мястото на Венцислав Върбанов. С решение на ЦИК, основано на решение на Конституционния съд, изборът на последните двама се обявява за незаконосъобразен.
Жалбата до Конституционния съд бе внесена от лидерите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров заради неточно определяне на изборния резултат от ЦИК и допусната очевидна фактическа грешка от Секционната избирателна комисия в Русе при изготвяне на изборния протокол с резултатите от парламентарния вот на 5 юли тази година. Съдът е открил, че неправилно са преброени 24 гласа, които са довели до определянето на Бюрхан Абазов и Венцислав Върбанов за законосъобразно избрани народни представители.
Юлиан ХРИСТОВ

 


Сходни връзки

Венцислав Върбанов излиза в бащинство, за да остане депутат | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди