изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:05 EEST
ЗАПОЧВА ВАКСИНАЦИЯ НА ЛИСИЦИТЕ СРЕЩУ БЯС    
НовиниНВМС започва есенния етап на ваксинацията срещу бяс от въздуха на дивите хищници, съобщиха от пресцентъра на националната служба.

6 самолета ще изхвърлят ваксинални примамки на територията на 18 области в страната. Според графика, ваксинацията на територията на областите Добрич и Силистра ще е от 12 до 24 октомври.
От НВМС съобщават, че ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2/ 3/ 2 см. и са със специфична миризма на мърша, за да привличат хищниците. При изяждане на примамката те се ваксинират против бяс. За контрол на извършената ваксинация във ваксиналната примамка е включен тетрациклинов маркер, който се отлага в зъбите и костите на ваксинираното животно.
Ветеринарите препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се консултират с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни. Препоръчително е обаче животните да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.
За първи път уникалната за България операция за ваксиниране на хищници от въздуха беше извършена през месец май тази година. Тогава първите 1,1 млн. броя ваксинални примамки бяха изхвърлени от самолетите над същите 18 области върху площ от над 55 хил. км. На един квадратен километър се изхвърлят по 20 броя ваксинални примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите ваксина се отбелязва с помощта на GPS система.
Ваксинацията е част от Програмата за надзор и изкореняване на заболяването бяс, която е разработена от Националната ветеринарномедицинска служба и се изпълнява през 2009 г. Европейската комисия ще подпомогне нейната реализация със 790 хил. евро. След приключването на есенния етап на ваксинацията и анализ на резултатите ще бъде изготвена програма за ваксинация за следващата година.
 


Сходни връзки

ЗАПОЧВА ВАКСИНАЦИЯ НА ЛИСИЦИТЕ СРЕЩУ БЯС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди