изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:11 EEST
РАЗСРОЧИХА С ГОДИНА КРЕДИТИТЕ НА ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ    
НовиниС една година ще се разсрочат кредитите на зърнопроизводителите от 2008 г., реши Управителният съвет на държавен фонд "Земеделие".

 Той реши в края на мина седмица да удължи с една година срока за погасяване на краткосрочните кредити на зърнопроизводителите за семена и торове от 2008 г. Разсрочват се заеми за общо 12 млн. лв., които е трябвало да се погасят до края на септември. Зърнопроизводителите са получили заемите при преференциална лихва от 3%, но след разсрочването ще ги погасяват при референтна лихва от 7.41%, съобщиха от пресцентъра на фонда.
С решение на предишното заседание на УС на фонда от 3 септември с една година бяха разсрочени и краткосрочните кредити на животновъдите. Бяха гласувани 9 млн. лв. за краткосрочно кредитиране на биволовъдите и говедовъдите. Ще бъдат подпомагани животновъди, които не са участвали в схемата за краткосрочно кредитиране на Фонда през 2008 г. Финансовата помощ ще е в размер на 500 лв. на брой крава или биволица. Кредитите са целеви - за закупуване на фураж и фуражни компоненти за отглеждане на животните. Те ще се отпускат при референтен лихвен процент от 7.41%, какъвто е определен за България от страна на Европeйската комисия. Средствата за подпомагане на животновъдите ще се осигурят също чрез вътрешна корекция на бюджета на ДФ "Земеделие" за 2009 г.  На вчерашното заседание на Управителния съвет на Фонда бяха утвърдени и указанията за предоставяне на краткосрочни кредити за закупуване на фураж и фуражни компоненти за отглеждане на овце- и кози- майки. Финансовата помощ е в размер на 80 лв. на животно и също ще се отпуска при референтен лихвен процент от 7.41%. За кредитиране на овцевъдите и козевъдите са предвидени 4 млн. лв. По това направление през 2008 г. ДФЗ е изплатил 2 588 620 млн. лв. кредити. Заявления за подпомагане и по двете краткосрочни линия ще могат да се подават от животновъдите още от следващата седмица.
 


Сходни връзки

РАЗСРОЧИХА С ГОДИНА КРЕДИТИТЕ НА ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди