изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:25 EET
14 ОКТОМВРИ - ПЕТКОВДЕН    
ПразнициНа този ден си отива лятото и идва зимата. Православната църква чества преподобна Параскева или Петка Българска


В миналото този ден се е почитал в чест на св. Петка - една от най-обичаните светици. В представите на българите тя била медиатор между земния и отвъдния свят, покровителка на митичния праотец, пазителка на дома и закрилница на бременни и родилки. Във вярванията на българите св. Петка е закрилница на децата и поставя началото на зимните семейни празници. От този ден започва периодът на сгледите, годежите и сватбите. Затова по стар обичай празникът започвал с Петкова задушница.
В народния ни календар денят е известен още като зимен Петковден. Той бележи края на стопанската година, когато реколтата вече е прибрана. Нивите са засети със зимни посеви, стадата  - разпуснати и прибрани в кошарите и оборите, а хората се подготвят за предстоящата зима.
На Петковден започват и т. нар. нечисти дни, които продължавали до Димитровден - 26 октомври. През този период били забранени веселбите. Жените спазвали редица забрани, за да предотвратят вредното влияние на злите сили. Правели се магии и заклинания, гадаело се каква ще е годината, като на всеки ден съответствал по един месец от годината. Когато минели нечистите дни, тогава започвали и сватбите. По къщите тръгвали годежарите. Стопанките правели седенки и надпявания, на мегданите се виели кръшни хора.
 


Сходни връзки

14 ОКТОМВРИ - ПЕТКОВДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди