изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:30 EEST
Пада ръководството на Здравната каса    
Здраве
Предстоят промени в ръководството, функциите и структурата на НЗОК. Те са залегнали в предлаганите от мнозинството в парламента промени в Закона за здравното осигуряване.


Това  съобщи пред журналисти в Народното събрание председателят на здравната комисия Лъчезар Иванов (ГЕРБ) по повод на отчета на НЗОК за 2008 година, който беше отхвърлен от депутатите днес.
След около два часа дебати със 119 гласа "за", 40 - "против" депутатите отхвърлиха доклада, който не беше приет и от парламентарната комисия по здравеопазването.
С измененията в закона се предвижда директорът на касата да бъде избиран не от премиера, както е досега, а от парламента с консенсус - по аналогия с избора на управител на НОИ. Предлага се мандатът му да е пет години.
Така, според Лъчезар Иванов, ще бъде гарантирана демократична процедура и прозрачност на избора. Все още обаче нямало готова кандидатура за поста.
Според подготвените промени в Надзорния съвет на касата ще влизат осем души.
По думите на председателя на здравната комисия, реформата е абсолютно задължителна. Досегашното ръководство на НЗОК не е в състояние да изпълнява новата политика, смята Лъчезар Иванов. Директорът на касата Румяна Тодорова е изключително политически натоварена личност. Тя стана символ на дадена група от БСП, обясни той.
Бившият вече председател на УС на НЗОК Емил Райнов, отбеляза Иванов, е кадрувал дълги години. По негово време има изтичане и разпределяне на пари, допълни председателят на здравната комисия.
dir.bg
 


Сходни връзки

Пада ръководството на Здравната каса | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди