изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:05 EEST
Скъпи цигари и по-високи данъци върху имотите през 2010 г.    
Икономика

Правителството на ГЕРБ взе решение да увеличи акцизите върху цигарите и на някои горивата. При горивата увеличението е минимално. Акцизът на керосина ставасе повишава от 565 лв. на 600 лв. за 1000 литра. Увеличава се и цената на електрическата енергия за бизнеса като цената на 1 мегват час се увеличава от 1.40 лв. на 2 лв. ДДС остава 20%. По-висок ще бъде и данъкът върху хазарта.



Правителството агрументира промените в данъчните закони за 2009 г. с целта да увеличи приходите в бюджета. Това бе обявено от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Според него анонсираните промени били неутрални спрямо бизнеса и физическите лица. ГЕРБ няма да сваля Данък добавена стойност (ДДС) въпреки, че беше обсъждана ставка от 18% на данъкът върху потреблението. Данъците върху доходите и корпоративния данък остават на същите нива. Към днешна дата има решение да не бъдат увеличавани акцизите на най-използваните горива и на алкохола. Според финансовото министерство евентуалните приходи от увеличаване на акциза върху са щели да бъдат около 15%, но това щяло да има малък ефект за приходната част на бюджета.

Сивитя сектор в горивата достигал 90%?

Министерството на финансите обяви, че предлага акзиците на цигарите да се увеличат до 76 евро на хиляда къса. Финансовият министър Симеон Дянков съобщи, че очаква допълнителни приходи от над 230 милиона лв. заради по-скъпите цигари. Според него голяма част от тези средства щели да отидат за здравеопазване.

Акцизът на керосина се повишава до 600 лв. за 1000 литра, а цената на електрическата енергия за фирмите става от 1.40 лв. на 2.00 лв. за 1 мегават час.

Симеон Дянков обяви, че в сферата на горивата размерът на сивата икономика достига 90% и за да намали този процент правителството ще въведе система за продажба на маркирани нискоакцизни горива като газьола, който се използва за отопление или в земеделието.

Смазочните масла ще себъдат облагани с нулева ставка и щели да бъдат слеени от контролните органи. В момента те са освободени от акциз и не подлежат на проверка. Според данъчната администрация от различни измами с някои видове горива държавата търпи загуби за милиони левове.

Правителството премахва данъчните облекчения за млади семейства

Сега действащите данъчни облекчения за млади семейства на хора до 35-годишна възраст с ипотечни кредити за жилище отпадат от 1 януари 2010 г., това обяви финансовият министър. Досега имаше възможност единия съпруг да намали данъчната основа, върху която се облагат личните му доходи с платените от семейството през годината лихви върху кредит за купуване на основно жилище.

Според Симеон Дянков отпадането на това данъчно облекчение няма фискална цел. Според него то почти нямало да бъде използвано тази година. Срещу него имало възражения от Комисията за защита на конкуренцията и от Европейската комисия свързани с това, че данъчното облекчение е дискриминационно към съпрузите над 35 годишна възраст.

Правителството въвежда друго условие, според което приходите от продажбата на имот не се облагат с данък, ако имотът е притежаван от продавача повече от 3 години и сделката е единствена за него в рамките на календарната година.

Кабинетът отменя данъчните облекчения за фирми с инвестиции над 10 милиона лв. Аргументът на финансовото министерство е, че причината големите инвеститори да идват в България не са данъчните облекчения, а повечето български инвеститори не попадат в този клас.

По-висок данък върху хазарта!

По-висок през 2010 г. ще бъде данъкът за хазартните дейности като тото и лото и спортните залагания залозите върху случайни събития. Той става от 10% на 12%. Според българските буукмейкъри мярката само цяла да накара хората да залагат "нелегално" в Интернет. От повишения данък се очаква в бюджета да влязат 12 милиона лв. годишно.

ДДС остава 20%. Фирмите връзват касовите апарати с НАП

Данък добавена стойност няма да бъде променян с "Бюджет 2010 г". Правителството въвежда връзка на касовите и устройствата  апарати със системата на НАП. Тя обаче няма да важи за малките търговски обекти, защото се очаква техниката, която поддържа връзка с НАП да струва около 300 лв., разход който трябва да бъде направен от търговците. Данъчните ще могат да отказват регистрация по ДДС на дадена фирма, ако тя има има задължения, които не изплаща.

Увеличавт се данъците върху имотите

Горната граница за данък сгради, който плащаме върху имотите става от 2.0 на 2.5 промила. Размерът на данъка се определя от местните власти като има определени долна и горна граница. В София размерът на този данък е 1.6 промила върху данъчната оценка.

Данък наследство също се увеличава - от 2.6 на 3.0%. Правилетлството променя начина на определяне на данъчната оценка на недвижимите имоти на бизнес сградите. Досега тя се формираше въз основа на отчетната им стойност. След влизане в сила на промяната за данъчна оценка ще се отчита по-високата цифра между между отчетната стойност и данъчната оценка. Промяната е валидна от 1-и януари 2011 г.

http://news.bpost.bg

 


Сходни връзки

Скъпи цигари и по-високи данъци върху имотите през 2010 г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди