изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:53 EEST
Обявяваме пред НАП заемите над 5000 лв.    
НовиниВсеки получен или предоставен от физическо лице заем над 5000 лв. задължително ще трябва да се декларира пред данъчните. Това реши вчера кабинетът, който одобри промените в данъчните закони за 2010 г.

В годишната данъчна декларация ще се вписват и всички по-малки заеми, ако общият им размер надхвърля 5000 лв. Това означава, че дори лицето да има 3 заема по 2000 лв., то трябва да ги обяви. На деклариране подлежат и непогасените към края на годината остатъци от заеми, които гражданинът е получил или предоставил както през предходната, така и през минали години. Няма да се вписват само кредитите, изтеглени от банки или други кредитни институции.
За пръв път гражданите ще трябва да декларират заемите си в данъчната декларация, която ще се подава от 1 януари до 30 април 2010 г., уточниха вчера от министерството на финансите. Хората, които по принцип не са длъжни да подават годишна декларация пред НАП, например работещите само на трудов договор, вече ще трябва да попълнят формуляр, ако са взели или дали назаем пари над 5000 лв., казаха още от МФ.
Националната агенция за приходите от години настоява за тази мярка за борба с укриването на данъци, но кабинетът на Бойко Борисов е първият, който прави реална крачка към реализирането й. Основната идея е да се противодейства на доходите от престъпна дейност, включително от корупция. Сега много съмнително забогатели българи оправдават парите си със заеми от роднини и приятели.
Последният куриозен случай е от пролетта на тази година. Тогава от справка на парламентарната комисия за борба с корупцията за проведените данъчни ревизии на 59 митничари за периода 2000-2005 г. стана ясно, че митничари със заплати от по 300-400 лв. са харчили нашироко, като са заемали по 1300-2300 лв. на месец от близки и приятели. Така например бившият шеф на митницата “Аерогара София“ Боряна Емилова за 3 години е взела от сестра си над 40 000 лв., като част от парите е превеждала по банкови сметки в чужбина. Служителят на митница “Кулата“ Росен Срадков през 2001 г. е взимал средна месечна заплата 290 лв., а е правил разходи за 1600 лв., които набавил чрез банков кредит за 7000 лв. и чрез заем от приятел от 16 624 лв.
От догодина фирмите и гражданите ще ползват данъчно облекчение и ако даряват на новосъздадените здравни фондове за ин витро и за трансплантации. Досега това важеше само за фонда за лечение на деца в чужбина. Данъчната основа на гражданите или счетоводната печалба на фирмите се намалява с размера на дарението, но не повече от 50%. 
Данъчно облекчение за млади семейства до 35 години, изтеглили кредит за жилище, в крайна сметка се запазва, но само за една година, реши още кабинетът вчера. То ще важи за доходите, получени през 2009 г., и реално ще се усети в началото на 2010 г., когато НАП трябва да върне парите на хората. Отстъпката дава възможност на единия съпруг да намали данъчната си основа при облагане на личните доходи с платените от семейството през годината лихви върху ипотечен кредит. Според гласувания вчера от кабинета вариант обаче от 1 януари 2010 г. облекчението се отменя, т.е. то ще се ползва само при деклариране на доходите за тази година - за първи и последен път.  dir.bg
 


Сходни връзки

Обявяваме пред НАП заемите над 5000 лв. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди