изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:38 EEST
ПЪРВИ СЛУЧАЙ НА СВИНСКИ ГРИП В ДОБРИЧ    
Здраве Първи случай на т. нар. свински грип е регистриран в Добрич, научи НДТ от директора на РИОКОЗ д-р Светла Ангелова. Тя обясни, че става въпрос за контактно лице, което не се е разболяло, но е дало положителна проба на грипа. То е било в контакт с друго лице, което е било на екскурзия в Италия. След завръщането в България, единият от екскурзиантите, който не е от Добричка област, се разболява от А (Н1N1). Добричлията от групата се изследва за заболяването, но е отрицателен.

Положителна обаче е пробата на лице, с което е контактувал след завръщането си от Италия. Инкубационният период е между три и седем дни, при лицето с положителна проба вече са минали 11 дни, каза още д-р Ангелова. РИОКОЗ е информирана от Националния център по заразни и паразитни болести за положителния резултат в сряда вечерта. Пробите са изпратени в НЦЗПБ на 7 октомври. Другите изследвани контактни в семейството са с отрицателни резултати и също са клинично здрави. Въпреки това са предадени за медицинско наблюдение на личните си лекари.

В изпълнение на писмо на МЗ в лаборатория "Грипни вируси" в НЦЗПБ са осигурени и на 6 октомври изпратени проби на лица с остри респираторни заболявания /ОРЗ/ от Добрич, с цел проследяване циркулацията на грипните вируси през сезона. Такива изследвания се предприемат за всички области в страната,  ежегодно с настъпването на есенно-зимния сезон. След получаване на резултатите ще има данни за циркулиращите щамове в Добричко. За периода от 28 септември до 4 октомври в областния град са регистрирани 38 случая на ОРЗ. Към настоящия момент заболяемостта се движи в рамките на нормалната за сезона, но бележи тенденция за увеличаване, коментират от РИОКОЗ. От там допълват, че не са получавали бързи известия с диагноза грип, не е съобщавано за увеличен брой отсъстващи поради ОРЗ от организирани детски и ученически колективи. От здравната инспекция напомнят на гражданите, че е препоръчително да се имунизират срещу сезонния грип. Това се препоръчва и от Световната здравна организация, и от Министерство на здравеопазването. Имунизационният кабинет на РИОКОЗ Добрич разполага с противогрипна ваксина срещу сезонния грип с цена /ваксина и манипулация/ 11,38 лв.

Инфекцията с новия грипен вирус А (Н1N1) при хора протича като сезонна грипна инфекция със симптоми на горните дихателни пътища /хрема, кашлица, гърлобол и др./, стомашно-чревния тракт /повръщане, диария/, висока температура - над 38,5 градуса, главоболие, отпадналост, пише в сайта на Министерството на здравеопазването. Както и при сезонния грип,  може да се развият пневмонии и респираторни смущения. Грипните вируси се разпространяват от човек на човек - предимно при кашляне и кихане. Човек може да се зарази и при контакт с повърхности, които са заразени от пръските, отделени при кашляне и кихане от болни лица, чрез докосване след това на очите, носа или устата. Тъй като някои вируси и бактерии  могат да преживеят два и повече часа върху повърхности като дръжки на врати, плотове и др., честото измиване на ръцете спомага за намаляване на възможността за заразяване от повърхности. Няма данни за възникване на заболявания при хора след консумация на недостатъчно термично обработени свинско месо и месни продукти, поради факта, че новите грипни вируси загиват при термичната обработка на храната и хранителните продукти. Признаците на заболяването се появяват в рамките на 7 дни след евентуално заразяване /контакт с болни и съмнително болни лица или с повърхности, които може да са били замърсени от болни/.

В сайта на Министерството на здравеопазването са публикувани и препоръки, които гражданите трябва да спазват, за да не се заразят със свински грип. Те са: "Покривайте носа и устата с кърпа, когато кашляте и кихате, изхвърляйте употребената кърпа в кош за отпадъци. Мийте често ръцете си с вода и сапун, задължително след кашляне и кихане. Почистващи препарати за ръце на алкохолна основа също са ефективни. Избягвайте да пипате очите, носа и устата си, защото вирусът може да попадне по този начин в организма. Избягвайте контакт с болни хора. Ако сте болен, не ходете на работа или училище и останете вкъщи, за да не заразявате други хора. Ограничете контактите си до възможния минимум". НДТ

 

Мъжът от Добрич с положителна проба за грипен вирус А (H1N1) е клинично здрав, съобщиха от РИОКОЗ
15 октомври 2009 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Добрич. Вчера от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) - София в РИОКОЗ - Добрич е получен положителен резултат за грипен вирус тип А (H1N1) на лице от град Добрич, съобщават от Районната инспекция. Лицето е изследвано като контактно на свой близък, който е контактувал със заразен с новия грипен вирус. Пробите на всички контактни лица са изпратени в НЦЗПБ на 07 октомври 2009 г. От момента на вземането на пробите до днес лицето, което е положително на грипен вирус тип А (H1N1), е клинично здраво. Инкубационният период на грипа е от 3 до 7 дни. Другите изследвани контактни в семейството са с отрицателни резултати и също са клинично здрави. Въпреки това са предадени за медицинско наблюдение на личните си лекари. В изпълнение на писмо на здравното министерство са осигурени и изпратени на 06 октомври 2009 г. проби за изследване в НЦЗПБ - София, лаборатория “Грипни вируси”, на лица с остри респираторни заболявания (ОРЗ) от Добрич с цел проследяване циркулацията на грипните вируси през сезона. Такива изследвания се предприемат за всички области в страната ежегодно с настъпването на есенно-зимния сезон. След получаване на резултатите ще има данни за циркулиращите щамове в областта. За периода 28.09.- 04.10.09 г. са регистрирани 38 заболели за Добрич с остри респираторни заболявания, заболяемост 40,72%оо; от 05.10. до 11.10.09г. – 52 заболели, заболяемост 55,73%оо. Към настоящия момент заболяемостта се движи в рамките на нормалната за сезона, но бележи тенденция за увеличаване. В РИОКОЗ – Добрич не са получавани бързи известия с диагноза грип, не е съобщавано за увеличен брой отсъстващи поради остри респираторни заболявания от организирани детски и ученически колективи. От инспекцията напомнят на гражданите, че е препоръчително да се имунизират срещу сезонния грип. Това се препоръчва и от Световната здравна организация, и от Министерство на здравеопазването. Имунизационният кабинет на РИОКОЗ - Добрич разполага с противогрипна ваксина срещу сезонния грип с цена (ваксина и манипулация) – 11,38 лв. Работното време на кабинета за граждани е от 09:00 до 16:00ч. в делничните дни.

 


Сходни връзки

ПЪРВИ СЛУЧАЙ НА СВИНСКИ ГРИП В ДОБРИЧ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ПЪРВИ СЛУЧАЙ НА СВИНСКИ ГРИП В ДОБРИЧ
Автор: Anonymous да 2009-10-15 @ 19:36 EEST

Проблемът със "свинския грип" е сериозен, но не бива да се паникьосва народа. :-)


Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди