изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:01 EET
12 психиатрични болници са пред закриване    
ЗдравеОколо 12 психиатрични болници в страната са пред закриване, съобщи за Дарик доцент Соня Тотева - директор на болницата за наркомани и психичноболни в Суходол. Причината е, че с около 100 милиона лева е намален бюджетът на здравното министерство за тази година. По същата причина спешните центрове в страната са с огромни дългове и директорът на столичната спешна помощ очаква всеки момент да спрат мобилните телефони на лекарите.

За октомври парите на държавната болница за лечение на психично болни и наркомани в Суходол са намалени от 53 000 лева на 29 000. Директорът на болницата доцент Соня Тотева разказва, че до три седмици лечебното заведение ще затвори врати, защото не може да се издържа и е потънало в дългове. Там с метадон се лекуват 300 наркомани и 40 психично болни: „Просто закриваме болницата, друг начин няма. По финансови причини е, не виждам с какви пари ще купим отопление. Пациентите са във временни постройки, бараки. Там те не са изолирани, много е студено".

Директорът на спешна помощ в София Георги Гелев обяснява, че от месеци не е плащал тока и водата: „Всеки месец пращаме отчети, доклади, за абсолютно всичко информираме министерството. Отговорът е, че имаме проблем, от финансовото министерство, тъй като не се отпуска достатъчен ресурс".

Същевременно около 1300 пациенти на хемодиализа не получават животоспасяващите и скъпоструващи лекарства. За техния проблем разказа пред Дарик Иван Димитров от асоциацията на хората с този проблем: „Без скъпоструващите медикаменти, които ги поддържат, техният хемоглобин пада. Млади хора си отиват, просто умират". /БЛИЦ
 


Сходни връзки

12 психиатрични болници са пред закриване | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
12 психиатрични болници са пред закриване
Автор: Anonymous да 2009-10-15 @ 19:39 EEST
Обществото не ще да плаща днес за качествени грижи към "лудите". Утре ще плаща десеторно повече, поради щетите от действията на такива хора.  

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди