изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 23:38 EEST
Турски печат: Нова криза в турско-израелските отношения    
По светаАнкара.Новата криза в турско-израелските отношения, възникнала след започналото излъчване на телевизионен сериал по държавната турска телевизия ТРТ-1, е сред централните теми в днешния турски печат.


Вестник “Хюриет” пише, че на фона на продължаващото остро недоволство на Тел Авив заради отложената от Анкара международна част на военното учение “Анадолски орел”, излъчването на 14 октомври по ТРТ-1 на първия епизод от телевизионния сериал “Раздяла” е предизвикало нова гневна реакция на Израел. Филмът разказва за събития по време на операцията на израелската армия в Ивицата Газа в самото начало на тази годината. В друга публикация по темата “Хюриет” цитира отговора на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган по отношение на “неприемливата” реакция на Израел за отложеното “в последната минута” военно учение “Анадолски орел”. “Турция е силна държава, сама взема своите решения и не може да прави това по препоръки или указания от някой друг”, подчертава Ердоган.
Израелският печат окачествява сериала “Раздяла” като “изключително многозначителен, показателен и враждебно настроен към евреите”, обръща внимание “Милиет”. “Това е една много сериозна провокация”, е мнението на израелския външен министър Авигдор Либерман.
Отговорът към Израел е, че това е филм за любовта, а не за омразата, пише “Сабах”. Тел Авив посочва, че телевизионният сериал “Раздяла” “подстрекава омразата”, докато от ТРТ подчертават, че става въпрос за “един любовен филм, който не взема на прицел някоя държава”. Създателите на сериала пък изрично посочват, че “всичко заснето е по действителен случай”.
“Радикал” също извежда на централно място заглавието, че излъчването на първата серия на филма “Раздяла” е предизвикало остри критики в Израел. В интернет изданието на израелския вестник “Йедиот Ахронот” се обръща внимание на породената в Израел “травма” от сериала “Раздяла”. В тази връзка в израелското външно министерство спешно е бил извикан за обяснения временно управляващият турското посолство в Тел Авив.
Констатацията на “Заман” е, че сега в отношенията между Турция и Израел “трайно навлиза” и излъчването на телевизионния сериал “Раздяла”. След кризата с отложеното военно учение сериалът “Раздяла – Палестина в любовта и във войната” поражда ново напрежение между Анкара и Тел Авив, пише “Заман”.

Агенция "Фокус"

 


Сходни връзки

Турски печат: Нова криза в турско-израелските отношения | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.42 секунди