изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:14 EEST
Спряха скандален конкурс за 6 млн.    
НовиниСъдът спря скандален конкурс на икономическото министерство за европари. Процедурата за 6 млн. евро бе спечелена миналата година от фирма с участието на Андрей Лалов. Самият той 6 месеца подготвя процедурата във ведомството, след което напуска, участва в конкурса и го печели. Тричленен състав на ВАС постанови преди ден спирането на процедурата като временна мярка.

Освен Лалов в подготовката на конкурса за дейности за комуникация и публичност по програма "Конкурентоспособност" участва и колежката му Ивайла Илиева. После и двамата "прескачат" в частния бизнес и се явяват като участници в консорциума "БизнесДотКомм", който печели 6-те милиона евро.
"Стандарт" неведнъж алармира своите читатели за скандалния конкурс. Дори в Брюксел научиха за скандалната афера. С нея са запознати и експерти на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Те дори нарекоха случая "Лалов" и го посочиха като явен конфликт на интереси при посещението в Брюксел преди седмици на премиера Бойко Борисов.
Скандалната обществена поръчка е подписана от икономическия ексминистър Петър Димитров. Комисията за провеждане на конкурса напълно съзнателно е скрила в официалните си документи, че петимата й членове се познават с участниците в търга Лалов и Илиева. По-късно Комисията за защита на конкуренцията отказва да спре временно процедурата. Сега обаче съдът отменя това нейно решение, и то окончателно.  Определението показва, че българският съд работи и се реформира, коментираха юристи позицията на хората на председателя на ВАС Константин Пенчев и на състава - Боян Магдалинчев. Решението за спиране на очевиден конфликт на интереси е много важно, защото, ако не се беше случило, България щеше да остане като пример за корупция. Щастливо стечение е фактът, че Петър Димитров не успя да сключи договора за възлагане на поръчката, защото това щеше да бъде свързано със замразяване на пари по "Конкурентоспособност", които са над 500 млн. евро, доволни са сега чиновниците от ведомството.  standartnews.com
 


Сходни връзки

Спряха скандален конкурс за 6 млн. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди