изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:58 EEST
„Фигаро”: Китай е на път да заеме позицията на втора икономика в света    
Китай Пекин. Китай, който се впусна в реформи едва преди 30 години, е на път да детронира Япония от мястото на втора икономика в света до една или две години, засилвайки мощта на режима във вътрешен план и влиянието си навън, смятат експерти, пише вестник „Фигаро”.


Идната седмица Пекин би трябвало да се доближи до тази цел с публикуването на икономическите данни за БВП за третото тримесечие на 2009 година. Икономистите прогнозират ръст от 9,5%, с което разликата с японските съседи ще бъде намалена значително, тъй като за същия период от Токио се очаква ръст на БВП от по-малко от 1%.
Според Тод Лий, анализатор в IHS Global Insight, „тъй като Китай е вече съвсем близо до Япония, заемането на втората позиция в световната икономическа класация няма да доведе до сериозни промени, но бързия икономически ръст на Пекин ще увеличи влиянието му на международната сцена, както и възможностите управляващата в страната комунистическа партия да се популяризира и да спечели допълнителни козове за насърчаване на националната гордост.”
Агенция "Фокус"

Град Чунцин – вратата към западната част на Китай

cri

Драги слушатели, град Чунцин, намиращ се в горното течение на река Яндзъ, е най-големия икономически град и важен транспортен възел в западната част на Китай. В началото на тази година китайското правителство обнародва политически документ за реформата и развитието на гр. Чунцин. Според документа в Чунцин ще бъде създадена безмитна зона. Чунцин, който е един от централно подчинените градове отваря вратата си и ще стане водещ град за социално-икономическото развитие в западната част на Китай.

       

Град Чунцин, наречен и планински град се намира край река Яндзъ. Привечер във водата на реката се оглеждат светлините на сградите и е много красиво. Днес градът се превръща в локомотив на развитието на западен Китай.

Според публикуваната от китайското правителство програма, град Чунцин ще се превърне в промишлен център в горното течение на река Яндзъ и врата към западен Китай.

       

Заместник-кметът на гр. Чунцин Хуан Цифан счита, че град Чунцин се намира в източната част на 12-те провинции, градове и автономни райони в западната част на Китай. В града има 8 железопътни линии и магистрала, стигащи до различни места на страната. В него се намира и най-голямото пристанище на река Яндзъ и едно от 10-те най-големи летища в Китай. Благодарение на удобния транспорт гр. Чунцин стимулира и развитието на западната част на страната.

„Един град ще стимулира развитието на един регион. Например град Гуанджоу и град Шънджън стимулират развитието на делтата на река Джудзян. Град Шанхай стимулира развитието на делтата на река Яндзъ. А град Пекин и Тиендзин стимулират и развитието на Бохайския залив. Чунцин е водещ град и врата към вътрешната част на страната."

       

Г-н Хуан Цифан каза, че за интензивното развитие на гр. Чунцин, държавата планира да създаде единствена безмитна зона в Чунцин. Чрез летище, пристанище и железопътни линии Чунцин ще свързва западната част на Китай със света. Безмитната зона в Чунцин е разположена на 8 квадратни метра. Въпреки че е малка по площ, тя може да стимулира развитието на района наоколо с 800,000 квадратни метра.

Според началника на Комисията по развитие и реформа в града в безмитната зона Ян Циню, не се облагат с данъци чуждестранните стоки в безмитната зона. Правителство не облага с никакви данъци търговията между компаниите в зоната.

„Стоките в безмитната зона чрез железопътната линия „Ланджоу – Чунцин и „Ланджоу - Синдзян" стигат до бившия СССР и може да достигнат до Европа. По река Яндзъ стоките стигат до морето. Със създаването на безмитната зона ще бъдат концентрирани ресурсите в западната част на страната. Чрез пристанището в Чунцин може и да се извършва транзитна търговия. Интензивното развитие на град Чунцин е една от държавните стратегии."

       

Заместник-началникът на Управлението за новата зона в северната част на града Ли Синмиън каза пред журналиста, че през миналата година брутният вътрешен продукт на северната част на гр. Чунцин възлиза на 46 милиарда юана, което заема 10% от брутния вътрешен продукт в гр. Чунцин. Промишлената продукция на района е повече от 120 милиарда юана, което заема 20% от промишлената продукция в града. Много световно известни компании имат свои филиали в гр. Чунцин.

„В Чунцин има 104 компании, които са от 500-те най-големи компании в света. В северната част на града има 34 компании. Тези 34 компании инвестират 40 проекта, засягащи автомобилостроенето, преработка на хранителни продукти и др." /Петя-Е./   bulgarian.cri.cn

 


Сходни връзки

„Фигаро”: Китай е на път да заеме позицията на втора икономика в света | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди