изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:39 EEST
132 хил. потънали в тоалетна и екопътека    
Новини

Скромна дървена тоалетна край село Ковачевица, чиято врата дори не се затваря, е глътнала десетки хиляди евро по програма на Европейския съюз. Скандалните кадри бяха показани в предаването “Темата на Нова” през уикенда. Паянтовата постройка с голяма дупка в средата се намира над архитектурния резерват.



Според разследването община Гърмен е кандидатствала за построяване на тоалетната с европейски проект и е получила щедро финансиране. Цялостният замисъл е бил с парите да се изгради екопътека от Ковачевица до с. Рибново, каквато обаче екипът на Нова тв не успя да открие.

Общата стойност на проекта е 158 099 евро. От тях 132 133 евро са от Евросъюза. Тъй като парите се оказали недостатъчни, община Гърмен е получила съфинансиране от държавата в размер на 25 966 евро.

Кметът на общината Ахмед Башев заяви пред тв екипа, че се гордее с този проект.

Вчера пред репортер на “Труд” Башев обясни, че проектът е изпълнен преди 2 години и не се отнася само за проправяне на екопътека. В него се включват: обучение на хора от общината, изготвяне на рекламни материали за артцентър в Гърмен и направа на занаятчийска работилница за цървули и тъпани в с. Дъбница.

С част от проекта била изградена екопътека от село Скребатно през Горно Дряново до Лещен. По нея са направени беседки, мостове и една тоалетна, която е еко, а не градска, разказа кметът Башев. По думите му проектът е по линия на програма “ФАР - Трансгранично сътрудническо” между България и Македония и е за около 130 хиляди евро. Парите са платени след приключване на проекта и доклад на мониторингова комисия.

“Не се притеснявам от проверка. Някой се опитва да прехвърли проблема на друго място, като се говори за едва ли не злоупотреби по изграждането на екопътеката”, каза Ахмед Башев. За него грижата сега е как да опази Ковачевица от нашествието на преминаващите камиони, рушащи 200-годишните автентични къщи.

В Ковачевица назрява бунт сред местните жители заради безпроблемното преминаване на тежкотоварните машини с дървен материал. Допреди месец беше забранено да минават камиони над 5 тона. Но поради интересите на ДПС фирми от региона, които добиват дървен материал, общинският съвет в Гърмен промени наредбата и разреши всякакви товари да преминават през архитектурния резерват. Мнозинството в общинския съвет е от ДПС.

Кметът Ахмед Башев обжалва това решение и чака мнението на областния управител за своеволието на съветниците

www.trud.bg

 


Сходни връзки

132 хил. потънали в тоалетна и екопътека | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди