изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 04:06 EEST
„Трите кирки” на ДПС печелят дори необявени европроекти    
Новини

Консорциум "Неоконс", съставен от близките до ДПС фирми "Салко" и "Керванстрой", има сключен авансов договор с община Ардино за усвояване на средства от еврофондовете. Съдружието трябва да усвои 15,8 млн. лв. от оперативна програма "Околна среда" към екоминистерството за прокарване на водопровод и канализация и за построяване на пречиствателна станция по още необявен проект.



Той е спрян, съобщи зам.-министърът на екологията Евдокия Манева, и заедно с други, финансирани от екоминистерството, е даден на прокуратурата. Причината е, че са изпълнявани от едни и същи фирми, които в Ардино са познати като "Трите кирки", защото нямат строителна техника. "Салко" и "Керванстрой" са две от тях.

15 852 212 лв. европари за екология RESERVE за консорциум на ДПС

На 12 декември 2008 г. в Ардино общината сключва договор за строеж на канализация и пречиствателна станция за отпадни води на стойност 15 852 212 лв.

Изпълнител по договора е консорциум "Неоконс". В документацията на обществената поръчка се появява любопитно условие за началото на строителството и за плащането: "След осигуряване на финансиране от Оперативна програма "Околна среда" към МОСВ.

"Реално това означава, че общината е имала обещание от екоминистъра Джевдет Чакъров, че проектът ще бъде финансиран. Това е знак, че поръчката е резервирана, който и да е на власт.

"Подобна практика обаче е абсолютно недопустима и обмисляме промяна на критериите за изпълнители на поръчки по оперативната програма, за да избегнем аналогични случаи", каза зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева.

Проектът в Ардино и още 6 други са предадени на прокуратурата и икономическата полиция за разследване, съобщи Манева. Тези 6 проекта са общо за 3 273 226 лв. от фондовете на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Съмненията са, че поръчките са възлагани само на 2 фирми, близки до ДПС, а цените, по които са изпълнявани проектите, са завишени, обясни Манева. Паралелно за стойността на проектите започват и ревизии и от ПУДООС, тъй като според Манева бившето ръководство на министерството е забранило на експертите да правят насрещни проверки. Имало съмнения и че част от построените канали и колектори са сухи, т.е. не са свързани със сградите на канализираните улици.

"Това са грешно дадени пари", заяви Манева.

"Керванстрой" ООД и "Салко" ЕООД са изпълнители на всички проекти, финансирани от ПУДООС на територията на Ардино. Те са и учредителите на консорциума "Неоконс", който е "резервирал" парите от еврофондовете.

"Конкурсът за изпълнение на проекта по оперативната програма бе съвсем прозрачен и след като стана ясно, че екоминистерството няма да ни пусне проекта, отмених договора и поръчката. По отношение на надписването също не съм съгласен с обвиненията, има си инвеститорски контрол на всички проекти. Двете фирми са изпълнявали някои проекти, но в никой случай не са били фаворизирани", коментира обвиненията кметът на Ардино Ресми Мурат.

Въпреки това през лятото общината обявява още една поръчка за проект по оперативната програма. Този път заданието е канализация на с. Бял извор на стойност 7 770 281 лв. Процедурата е прекратена през октомври, без поръчката да бъде възложена.

3 718 808 лв. е усвоила от строителни проекти в Ардино фирмата "Керванстрой" между март и юли на 2008 г. Парите са или от екоминистерството, или от фонда за преодоляване щетите от бедствия и аварии към Министерския съвет, чийто председател бе вицепремиерът Емел Етем.

Фирмата е основана през лятото на 2006 г., като тогава 50% от акциите й държи Шабан Али, брат на депутата от ДПС Неджми Али, който се труди в новия парламент и е един от първите наши представители в периода, когато българите в Европейския парламент бяха само наблюдатели.

"Брат ми излезе от фирмата през април 2007 г. и нямаме нищо общо с нея", коментира вчера депутатът. Проверка в регистрите показа, че "Керванстрой" днес е собственост на Нурхан Ахмед и баща му Ахмед Ахмед.

Според източници от ДПС "Керванстрой" е от обръча на областния координатор на движението в Кърджали Бахри Юмер. Най-големите поръчки с пари за екология на фирмата са за изграждане на канализация и водопровод в кв. "Здравец" в Ардино. За този проект през 2008 и 2009 г. ПУДООС е отпуснало 1 274 642 лв. и после 918 000 лв. за довършване. Първата поръчка по проекта за "Керванстрой" възлиза на 3 009 862 лв., а през юни фирмата е спечелила и втория етап на стойност 918 000 лв.

"Керванстрой" все пак е строителна фирма, докато другият участник в консорциум "Неоконс" и главен изпълнител на проекти, финансирани по линия на екологията и бедствията, "Салко" ЕООД, е търговец на вафли и шоколади.

Тази фирма е спечелила 22 поръчки в Ардино между 2005 и 2008 г. Само 2 от тях са за доставка на стоки и само те са възложени с открита процедура. По останалите 20, в които на фирмата са възложени строителни работи, укрепване на дерета и възстановяване на мостове, е използвана процедурата договаряне с покана към фирмата. Общата им стойност е 1 059 038 лв. Два от проектите са за едно и също нещо - укрепване на р. Коджа дере. Финансирани са от фонда за бедствия и аварии със 79 998 лв.

"Салко" е на Сали Местан, син на общинския съветник от ДПС в Ардино Касим Местан.

"Откак излезе обаче законът за конфликт на интереси и аз съм общински съветник, не сме участвали в конкурси на общината", казва бащата и припомня, че основната дейност им е дистрибуция на захарни изделия.

Проверка в агенцията по обществените поръчки обаче показа, че последната поръчка на Ардино към "Салко" е от септември 2008 г. и е за възстановяване канализацията на ул. "Странджа" срещу 64 614 лв. Пред в. "24 часа" Касим Местан обясни, че "Салко" няма строителна техника, за да изпълнява такива поръчки. Вероятно заради това в Ардино "Салко", "Керванстрой" и още една от кръга на ДПС са известни като "Трите кирки". www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

„Трите кирки” на ДПС печелят дори необявени европроекти | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди