изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:25 EEST
9 страни от Латинска Америка избраха алтернатива на долара    
По светаПрез следващата година някои страни от Латинска Америка ще започнат да използват нова единна валута, наречена сукре, съобщи AFP, цитирана от money.bg. Това са държавите от т.нар. алианс ALBA, в който членуват 9 държави в региона: Боливия, Венецуела, Куба, Еквадор, Никарагуа, Хондурас, Доминика, Антигуа и Барбуса, Сент Винсент и Гренадин. Алиансът беше основан през 2004 г. от Венецуела и Куба.

Целта е да се намали ролята на долара. Решението за новата валута бе взето на срещата на високо равнище на алианса в боливийския град Кочабамба. Според президента на Боливия Ево Моралес, цитиран от AFP, сукре е важна крачка по пътя към паричния суверенитет на ALBA, който „ще ни избави от диктатурата на долара".
Засега сукре няма да има банкнотен еквивалент, а само ще отразява взаимните търговски операции. Името на новата единица е избрано в чест на Хосе Антонио Сукре, който се е борил за независимостта на южноамериканските държави от Испания. Освен това СУКРЕ (Sistema Único de Compensación Regional - от исп. ез.) е абревиатура на единната система за регионално обезщетение. Деветте страни, които се обединиха около решението, се управляват предимно от леви политически сили. След въвеждането на еврото за страните - членки на ЕС, сукре ще бъде втората обща валута за регион от над 2,6 млн. кв. километра, населяван от повече от 73 млн. души, но с относително нисък общ брутен вътрешен продукт от $669 млрд.
Бягство от долара чрез създаване на обща регионална валута са заявили и страните от Персийския залив със своя златен динър. Съществуват планове и за създаване на обединена валута от някои държави в Югоизточна Азия.
Подобна идея лансира преди година и руският президент Дмитрий Медведев на първата среща на върха на БРИК (Бразилия, Русия, Индия, Китай). Той повтори идеята си и по време среща на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Екатеринбург.
Сигурно и заради това Русия не остана настрани от срещата в Кочабамбе. Председателят на Съвета за безопасност на Руската федерация Николай Патрушев прочете приветствие от Медведев до участниците в срещата на деветте от ALBA.
През март гуверньорът на китайската централна банка също повдигна темата за нова резервна валута. Китай е държавата с най-големи доларови резерви – общо те са 2 трлн. долара, като близо две трети от тях са в зелени пари.
Освен това само преди няколко седмици вестник „Индипендънт“ написа че няколко страни от ОПЕК водят тайни преговори, за да се сложи край на търговията с петрол в долари. Информацията веднага разклати пазарите и потопи рязко американската валута. http://class.bg
 


Сходни връзки

9 страни от Латинска Америка избраха алтернатива на долара | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди