изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:19 EET
На 16 години сама в океана    
Любопитно
Австралийката Джесика Уотсън ще се опита да стане най-младия човек, извършил самостоятелно околосветско пътешествие


16-годишната австралийска ученичка Джесика Уотсън (Jessica Watson) в събота местно време отплава от пристанището на Сидни в опит да постави нов световен рекорд като най-младия човек и първото момиче, извършило самостоятелно околосветско пътешествие с яхта, съобщава AAP (видео).

Смелата русокоска трбва да прекоси с 10,23-метровата си розова яхта “Ella's Pink Lady” цялото Южно полукълбо. Първоначално тя ще премине край Северна Нова Зеландия, след това през Фиджи и Самоа ще се отправи към най-южната точка на Южна Америка – нос Хорн, уточнява The Brisbane Times. След като заобиколи континента, през Атлантика и ЮАР ще се върне в Австралия.

Океанската одисея на Джесика са очаква да продължи около 8 месеца (240 дни), през които тя ще трябва да измине около 23 000 морски мили (42 596 км.).

Намиращият се в Сидни координатор на пътешествието Андрю Фрейзър (Andrew Fraser) съобщи, че на втория ден от плаването си Джесика вече са намира на около 30 морски мили (55,6 км.) от южното крайбрежие на Австралия, но е принудена буквално да пълзи напред, поради липсата на попътен вятър. “Розовата дама на Ела” се движи на североизток с около 2,5-3 възела в час (4,6-5,6 км/ч.), или само с около 50% от предварително очакваната средна скорост на пътуването.

Уотсън тръгна на изпълненото с опасности пътешествие въпреки предупрежденията на официалните власти в щата Куинсленд, че то може да се окаже фатално за живота й. Те отправиха специална препоръка момичето да си остане вкъщи, след като през септември яхтата й се блъсна в 63 000-тонен товарен кораб при първия опит да пристигне от Голд Коуст в Сидни.

Майка й Джули обаче опитва да запази хладнокръвие, посочвайки че е прогонила всички лоши мисли от главата си, след като Джесика й казала на отплаване от Сидни: “Всичко е наред, мамо, всичко е наред”. Бащата Роджър Уотсън обяви в ефира на австралийската телевизия Nine Network, че би било по-лошо да каже “не” на стремежа на дъщеря си да преследва мечтата си, отколкото да я загуби по време на рискованото плаване.

“Ще сме съсипани, ако я изгубим... но все още си мисля, че щеше да е по-лошо да й кажа “не, не можеш да тръгнеш” заради този риск, заради всичко това, което тя вложи от себе си в това пътуване”, цитира думите му Stuff.

Към момента най-младият човек, извършил сам околосветско пътешествие по море е 17-годишният британец Майк Перъм (Mike Perham). Първоначално той се опита да постави рекорд за “непрекъснато околосветско плаване без чужда помощ”, но плановете му се провалиха, след като заради технически проблеми бе принуден на 3 пъти да хвърля котва в различни пристанища.
www.bgfactor.org

 


Сходни връзки

На 16 години сама в океана | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди